U pritvoru dve osobe sa ekoloških protesta, poručio Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Kruševac, 04. juli 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su nakon protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji samo dve osobe zadržane u pritvoru, prenela je agencija Beta.

Dačić je u gostovanju na prorežimskoj TV Pink 4. septembra rekao da je jedan od pritvorenih osoba iz Subotice "iz grupe koja je pripremala napad na policiju", a da je druga osoba ona koja je automobilom povredila dva učesnika skupa na mostu Gazela u Beogradu.

"Čekajte, kakva je to represija, ako policija nikoga nije povredila, nikoga nije uhapsila. To je jedno okretanje teme od nečega što bi trebalo da bude suština, a to je da se mi držimo zakona i Ustava, koji garantuju izražavanje političkih stavova i okupljanja, ali uz poštovanje zakona", rekao je Dačić a prenela Beta.

Naveo je da je cilj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da svi skupovi proteknu u miru i da nema nikakvih sukoba, ističući da ni na jednom protiv litijuma nije bilo ni sukoba ni upotrebe sile.

"Ja mogu sa ponosom da kažem da nijedan sukob, a 90-ak skupova tim povodom u Srbiji- je bilo, da nigde nije bilo upotrebe sile, osim fizičke sile u smislu da je neko sklonjen sa pruge u Loznici i Beogradu. Nije bilo povređenih, nije bilo ni povređenih policajaca", dodao je on.

Pročitajte i ovo: Posle ekoloških protesta u Srbiji vlast odgovara hapšenjima i optužbama protiv Zapada

Poslednjih sedmica učestala su hapšenja građanskih aktivista, što je posebno vidljivo nakon poslednjeg masovnog protesta protiv iskopavanja litijuma održanog u Beogradu 10. avgusta.

Nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) osudila je kampanju protiv civilnog društva Srbije i pozvala vladu da je prekine.

"Osuđujemo represiju i demonizaciju koju vlada Srbije sprovodi nad nevladinim organizacijama i aktivistima tokom trenutnih ekoloških protesta", naveli su u saopštenju koje je Fridom haus objavio 27. avgusta na mreži Iks.

Ekološki aktivisti su 1. septembra održali protest u Beogradu ispred zgrade Radio-Televizije Srbije (RTS) odakle su od javnog servisa zatražili da izveštava o hapšenjima aktivista i pružili podršku privođenim kolegama.

Pročitajte i ovo: Pritisak vlasti na civilni sektor udaljava Srbiju od Evrope

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je pre više od dve godine nezadovoljstvom građana i ekoloških aktivista, jer deo stručnjaka iz zemlje i inostranstva ukazuje da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva reka i zemljišta.

Sa druge strane, "Rio Tinto" je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Nakon što je Vlada Srbije 2022. godine, usled pritiska ekoloških protesta, stopirala projekat "Jadar", tokom 2024. odlučila je da ga "vrati u život".

To je izazvalo novu seriju protesta koji su započeli u Loznici 28. juna, a zatim su se proširili na više desetina gradova u Srbiji, da bi se najveći protest održao u Beogradu 10. avgusta.