Crnogorska nacionalna zajednica tužila Srbiju

Proslava povodom referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 18. maj 2006. - ilustrativna fotografija

Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda tužila je državu Srbiju zbog odbijanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Beogradu da odobri formiranje nacionalnog Savjeta Crnogoraca, što bi bio uvod u priznavanje statusa Crnogoraca kao manjine u Srbiji.

Osim neadekvatnog odnosa države Srbije u Zajednici ukazuju i na nedovoljnu brigu matične države Crne Gore prema svojoj dijaspori. No, sasvim drugačiji stav imaju u udruženju Crnogoraca Krstaš.

Kao razlog za podnošenje tužbe protiv države Srbije Crnogorska nacionalna zajednica navela je to što se tamošnje ministarstvo za ljudska i manjinska prava od 23. juna 2009. nije oglašavalo na inicijativu te zajednice za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca.

Kako je za podgoričke medije obrazložio predsjednik CNZ-a Mihailo Terzić iza takvog ignorisanja krije se nespremnost vlasti u Beogradu da Crnogorcima daju status manjine.

To u izjavi za RSE odbacuje sekretarka ministarstva za manjine Srbije Aniko Muškinja Hajnrih.

"Nijesu tačni navodi da je crnogorska nacionalna manjina ignorisana. Stalno smo bili u prepisci a bilo je i direktnih susreta. Oni u postupku po novom zakonu nijesu ni krenuli a to znači da nijesu ni podnijeli zahtjev po novom zakonu.pretpostavljam da crnogorska nacionalna manjina nije imala ovaj ispunjen uslov u vezi sa prijedlozima, koji su imali prije stupanja na snagu novog zakona, odnosno da nijesu bili ovjereni potpisi,"
rekla je ona.
Milenko Perović, Foto: Savo Prelević

Mihailo Terzić ocjenjuje kako Crnogorci u Srbiji u međuvremenu slobodno mogu da kažu da nemaju ništa što ih vezuje za kulturni, društveni i naučni život države matice.

Sa tim je saglasan profesor novosadskog univerziteta Milenko Perović koji često nastupa ispred crnogorske dijaspore.

"Konačno je objavljena i dokumantacija iz koje se vidi da u današnjoj vladajućoj političkoj eliti Srbije jednostavno nema političke volje da se Crnogorci konačlno priznaju kao nacionalna manjina nego se oni po staroj velikosrpskoj matrici trpaju u srpski nacionalni korpus,"
smatra Perović.

Neslaganje crnogorskih udruženja

Perović kao i Terzić krivicu za to ne nalazi samo u Beogradu već i u nedovoljnoj pomoći koja stiže iz matice. Međutim, drugačije o svemu misli predsjednik udruženja Krstaš Nenad Stevović koji ističe kako su Crnogorci već priznati kao nacionalna manjina u Srbiji registrovanjem Crnogorske partije kao manjinske političke stranke čiji je on predsjednik.

"To govori i činjenica da su Udruženja Crnogoraca Srbije, Krstaš kao krovna organizacija crnogoraca u Srbiji i crnogorsko kulturno društvo Ksenija i ostali, da su u stalnoj komunikaciji sa pokrajinskim sekreterijatom za nacionalne manjine i da u saradnji sa njima sprovode svoje programe u cilju zaštite nacionalnog identiteta naše zajednice,"
rekao je Stevović.
Problem nije u državi Srbiji, nije problem ni u državi Crnoj Gori problem je u našoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, smatra Nenad Stevović.

Stevović priznaje da bi konstitusanje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji bila najbolja forma za zaštitu njihovog identiteta, ali naglašava kako Savjet nije formiran zbog toga što to ne želi država Srbija.

"Već zato što je manja grupa Crnogoraca iz Beograda i par pojedinaca iz Novog Sada, ne konsultujući našu zajednicu širom Srbije uzurpirala pravo i na potpuno pogrešan način aplicirala u resornom ministarstvu. Znači problem nije u državi Srbiji, nije problem ni u državi Crnoj Gori problem je u našoj nacionalnoj zajednici u Srbiji," smatra on.

Takva teza za profesora Perovića je vrlo problematična i on poriče da postoji nesloga među, kako kaže ozbiljnim crnogorskim udruženjima u Srbiji.

"Postoje pseudo crnogorske organizacije u Srbiji koje stvaraju permanentnu opstrukciju i stvaraju pogrešnu sliku u crnogorskoj javnosti šta se to dešava sa Crnogorcima u Srbiji. To je prije svega Stevovićev Krstaš i jedan broj prividnih, fingirano osnovanih crnogorskih udruženja, ne da rade za prava Crnogoraca nego da rade na onemogućavanju učvršćivanja statusa Crnogoraca," ocjenjuje Perović.

I dok se Crnogorci u Srbiji spore u tome ko su autentični zastupunici njihovih interesa saglasni su da je država matica počela da pravi pozitivne korake u njihovoj zaštiti. Veću ulogu Vlade u Podgorici po tom pitanju najavljuje predsjednik Centra za iseljenike Milan Vukčević.

"Dijaspora je neraskidivi dio matice i bice zastupljena kroz institucije i njihove programe. Tada će biti uspostavljen jedan racionalno ustanovljen sistem. U okviru tog sistema biće uklopljena i saradnja sa dijasporom u Srbiji, koja je veoma specifićna i okuplja elitni dio crnogorskog iseljeništva," navodi Vukčević.