Crnogorci u Srbiji: Politika ili pare?

Ilustrativna fotografija

Na sumnje da se pred izbore za Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji, u tamošnji birački spisak masovno upisuju ljudi koji nijesu pripadnici crnogorske zajednice i da su u pozadini te priče politika i veliki novac, iz Vlade Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da do danas tim povodom nijesu dobili niti jednu primjedbu ili prijavu.

Istovremeno, iz crnogorske Uprave za dijasporu nijesu željeli da nam odgovore da li su od nadležnih u Srbiji zvaničnim putem zatražili informacije o tim tvrdnjama.

Tvrdnje o mogućoj političkoj zloupotrebi izbornog procesa za Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji prvi je iznio Mirko Zečević iz Crnogorske nacionalne zajednice, Beograd.

Zečević za RSE kaže da sumnja da se pred izbore elektora za Nacionalni savjet Crnogoraca Srbije u birački spisak kao nacionalni Crnogorci masovno upisuju oni koji to nijesu.

"Postoje ozbiljne indicije a dokaze ćemo pribaviti onda kada sve bude konačno gotovo. Vidjećemo da li su opravdane sumnje da partije delegiraju neke svoje ljude u crnogorski manjinski savjet. Ja sumnjam da su se sada oni odjednom probudili i postali Crnogorci preko noći. Toga sigurno ima ali u kojoj mjeri će to uticati na regularnost izborna u okviru crnogorske nacionalne manjine, to je drugo pitanje", konstatuje Zečević.

Pitanjima manjinskih naroda se u Srbiji bavi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Viši broj govori o većem interesovanju: Ivan Bošnjak

Ivan Bošnjak iz tog ministarstva za RSE kaže da im se povodom navedenih tvrdnji do sada niko zvaničnim putem nije obratio ili eventualno uložio prigovor.

"Ministarstvo nije dobilo niti prigovor niti bilo kakvu informaciju o tome. Mi smo u pisanom izjašnjenju saopštili da ministarstvo za sada nema takvih informacija. Inače, u odnosu na broj građana koji su se 2011. godine izjasnili kao Crnogorci u Srbiji, ne možemo kazati da je to neki enormno veći broj građana koji se sada upisuju u posebni birački spisak. Mislim da je manjinska politika u Srbiji time samo dobila, odnosno da taj veći broj birača i posebnom biračkom spisku za Crnogorce samo govori o njihovom većem interesovanju za uključivanje u manjinsku politiku u Srbiji", navodi Bošnjak.

Iz crnogorske Uprave za dijasporu, međutim nijesu mogli da nam odgovore na pitanje da li su zvaničnim putem zatražili od nadležnih organa Srbije objašnjenje ili informaciju o tvrdnjama pojedinih predstavnika crnogorske nacionalne zajednice u toj državi.

Ranije je direktor uprave Predrag Mitrović za TVCG kazao da su u pitanju ozbiljne optužbe, ali da vjeruje da će ih nadležni organi Republike Srbije ispitati, i ukoliko postoje spriječiti i ukloniti štetu koja je eventualno učinjena.

Istraživač i organizator crnogorske dijaspore Nenad Stevović za RSE kaže da je isuviše rano za tvrdnje o mogućoj političkoj zloupotrebi izbornog procesa za glavno tijelo crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji: Dve trećine birača apstiniralo

Stevović ipak ističe da pravila za formiranje nacionalnih savjeta ostavljaju prostor za moguće zloupotrebe.

"Upravo iz činjenice da se po pravilniku svaki građanin Republike Srbije može po sopstvenoj volji upisati u birački spisak neke nacionalne zajednice bez ikakvog drugog dokaza o pripadnosti toj zajednici. Takođe, on može da izađe iz tog biračkog spiska i uđe u neki drugi, kada god to poželi . Da li se to sada u slučaju crnogorske nacionalne zajednice stvarno dešava, mislim da je prerano govoriti jer proces prijave je još u toku i zvaničnih podataka nema. Sve ostalo su insinuacije", navodi Stevović.

Mirko Zečević, sumnja da je osim politike i novac koji se iz državnog budžeta Srbije izdvaja za nacionalne manjine, jedan od glavnih razlog za kako kaže nagli porast broja onih koji bi da učestvuju na izborima za Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji:

"Ima lukrativnih motiva, sigurno. Prošli put je dodijeljeno 100.000 eura na godišnjem nivou, što je za četiri godine bilo skoro pola miliona eura. Sada će to po novom zakonu biti milion eura za četiri godine za crnogorsku nacionalnu zajednicu", naglašava Zečević.

Prethodni Nacionalni savet optuživan za nezakonito trošenje novca: Nenad Stevović

"Da li je u pitanju igra oko novca kao što je bilo u prethodnom sazivu Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, koji je više puta i bio optuživan za nezakonito trošenje budžetskih sredstava, mi to još uvijek ne možemo znati", kaže Nenad Stevović.

Rok za prikupljanje potpisa za izbore u Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji ističe večeras u ponoć. Ko će se naći među 23 elektora, znaće se do 10. oktobra, a izbor nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji na dnevnom redu skupštine je 4. novembra.

Na posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 38.527 Crnogoraca.