CG: Podrška nevladinog sektora vojnom sindikalisti

Vojska Crne Gore

Generalštab Vojske Crne Gore je prije desetak dana pokrenuo disciplinski postupak protiv predsjednika Sindikata Vojske, potpukovnika Nenada Čobeljića zbog navodnog kršenja Zakona o vojsci po kome pripadnici službe ne mogu davati izjave medijima bez dozvole nadređenih.

Nenad Čobeljić, koji je prethodnih mjeseci više puta ukazivao na probleme pripadnika vojske i navodne malverzacije prilikom dodjele stanova u službi, za Radio Slobodna Evropa kaže da je ovo očigledan pritisak na njega i njegove kolege iz sindikalne organizacije.

"Ja sam u unutrašnjim obraćanjima nadređenima u Vojsci i Ministarstvu odbrane ukazivao na negativnosti koje su svakako mogle i trebalo da prouzrokuju pokretanje disciplinskog postupka protiv određenih ljudi u ministarstvu i generalštabu. Međutim, to nije urađeno. Već evo punih 6 mjeseci mi upozoravamo na takva djela ali niko ne pokreće postupak protiv tih odgovornih lica. Kada smo mi sada zbog takvog odnosa te probleme iznijeli u javnost onda smo mi krivi. Mislim da je to prilično neshvatljivo"
, kaže Čobeljić.

Iz Unije slobodnih sindikata podsjećaju da je Čobeljić ukazivao na ključne probleme pripadnika Vojske Crne Gore od kojih su mnogi i dobili sudske procese zbog neisplaćenih dugovanja.

Srđa Keković smatra da je pokretanje disciplinskog postupka protiv Čobeljića očigledna šikana.

Srđa Keković
"Odnosno odmazda vezano za njegov pokušaj da u Vojsci Crne Gore stvori jedan autentičan sindikat. Vi znate da se on od samog starta mimo svega onoga što se isključivo tiče vojnih stvari bavio i tim ekonomsko socijalnim položajem zapošljenih u vojsci. Zajedno sa svojom organizacijom prevashodno je tražio da se riješe neka naknadna primanja koja ljudim pripadaju iz plate. Tim povodom je podignut jedan broj tužbi i isto tako je pokrenuo stvari oko rješavanja stambenih pitanja gdje je tvrdio da postoji niz problema. Na kraju imamo situaciju da se pokušava ta sindikalna organizacija razbiti i po mišljenju nas u Uniji slobodnih sindikata, to je zato da bi se upravo prikrile te neke nezakonite kativnosti", kaže Keković.

Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da je u pripremi porotestno pismo kojim se želi ukazati na očigledne pritiske kojima su izloženi sindikalni aktivisti u Crnoj Gori.

"U našem monitoringu o poštovanju ljudskih prava primjetili smo veliki broj primjera pritisaka na sindikalne aktiviste i to je postalo veoma raširena pojava u Crnoj Gori. Kap koja je prelila čašu su pritisci koji se vrše u Vojsci Crne Gore nad sindikalnom organizacijom, prvenstven
"U našem monitoringu o poštovanju ljudskih prava primjetili smo veliki broj primjera pritisaka na sindikalne aktiviste i to je postalo veoma raširena pojava u Crnoj Gori", kaže Boris Raonić.
o na samog lidera te organizacije Nenadom Čobeljićem i mi smo se odlučili da koordinišemo grupu intelektualaca koji su spremni da potpišu pismo kojim će se obratiti svim institucijama nadležnim za poštovanje zakona i Ustava, svim ministarstvima, skupštinskim odborima, članovima Nacionalnog savjeta za odbranu i bezbjednost i želja nam je da ukažemo na ovaj ozbiljan problem kojim se oni do sada nijesu bavili. Želimo da ukažemo i da ih podsjetimo da je Crna Gora zemlja socijalne pravde, definisana je tako Ustavom, da je ona predvidjela pravo na sindikalno i svako drugo udruživanje i to pravo se drastično krši"
, tvrdi Raonić.

U generalštabu Vojske Crne Gore nijesmo uspjeli da dobijemo komentar čitave situacije.

Sindikalna organizacija sa Čobeljićem na čelu upozoravala je na loš materijalni položaj zaposlenih i ukazivala na probleme u Vojsci, a u više navrata je saopštavala i da su rukovodstvo sindikata i članovi izloženi pritiscima i ucjenama, prijetnjama i progonu.

Vojnim pravilnikom, kako prenose mediji, predviđene su tri kazne za disciplinski prestup, koji se smatra težom radnom povredom, a to su prekid službe (otkaz), umanjenje plate od 30 odsto ili oduzimanje čina.