Krstionica na obali mora

Izgradnja krstionice na Ostrvu cvijeća

Nakon što je slučaj bespravno podignute limene crkve na Rumiji nedavno ponovo uzburkao javnost, otvara se novi slučaj crkvene divlje gradnje, ovog puta na drugom kraju Crnogorskog primorja, u Boki Kotorskoj.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nezakonito gradi krstionicu na tivatskom Ostrvu cvijeća u zoni Morskog dobra, preduzeća koje u ime države upravlja obalom.

Kako je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Morskom dobru potvrđeno, oni su nakon obilaska terena poslali prijavu Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) sa pitanjem - da li SPC ima građevinsku dozvolu za radove koje obavlja na toj državnoj svojini.

Na isto pitanje RSE iz Ministarstva je saopšteno da radovi na Ostrvu cvijeća nisu predviđeni planom.

"Kako predmetni objekat nije predviđen planskim dokumentom, nakon izjašnjenja investitora o zapisniku (inspekcije), inspektor će dati rok investitoru da sam ukloni bespravni objekat", saopštila je PR Marina Miketić.

Međutim, u SPC-u tvrde da krstionica na ponti ostrva nije ništa novo.

Pročitajte:

Sekretar obnove Manastira Miholjska Prevlaka, koji se takođe nalazi na Ostrvu cvijeća, sveštenik SPC Miailo Backović kaže za RSE da neće ukloniti bespravno sagrađeni objekat.

"Ukloniti sigurno nećemo jer je to objekat otvorenog tipa, nadstrešnica iznad krstionice. Na primorju imate terase sa kafićima koje imaju nadstrešnice, čak privatne vile sa natkrivenim vidikovcima, roštiljima itd. Mi na toj ponti krštavamo ljude, da to ne bi radili na plaži", kaže Backović i tvrdi da je krstionica tu postojala prije petnaest vjekova.

"Ljudi koji se čude što izmišljamo nešto novo, da znaju da je krstionica koju smo mi imali tu, iz petog - četvrtog vijeka. Tako da ovo nije ništa novo, nego kopija originalne krstionice koja je bila na Prevlaci, posle toga u Veneciji, a sada se nalazi u Hrvatskoj", tvrdi Backović.

Na pitanje da li je SPC tražila dozvolu za gradnju, Backović odgovara indirektno.

"Kada smo krenuli da radimo rekonstrukciju ponte, obavijestili smo Morsko dobro o tome, kao i da ćemo napraviti mjesto za krštavanje. Naravno, to nije bilo papirološki, jer je ponta već postojala, mi smo je samo ojačali i na kraju nje napravili krstionicu", kaže Backović.

Iz Opštine Tivat su na pitanje RSE - kako komentarišu najnoviji graditeljski poduhvat SPC na teritoriji njihove opštine - kratko odgovorili da neće komentarisati gradnju na ostrvu, jer je riječ o nadležnosti Morskog dobra i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Pročitajte i ovo: Crkva kao spomenik urušavanja viševjekovne tradicije

Graditeljski zahvat na Ostrvu cvijeća samo je najnoviji u nizu nezakonitih, koje godinama, uz sprovodi SPC u Crnoj Gori, a za koje državni organi nemaju adekvatan odgovor.

Jedan od najdrastičnijih primjera je na Rumiji, gdje SPC nezakonito uz pomoć tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, 2005. godine postavila limenu crkvu, narušivši time i viševjekovnu tradiciju zajedništva u Baru.

Iako je inspekcija još tada naložila uklanjanje objekta sa Rumije, ne samo da do danas to nije izvršeno, nego je nedavno taj limeni objekat obložen kamenom.

Na Rumiji su sve tri konfesije – katolička, pravoslavna i islamska, vjekovima zajedno slavile kult Svetog Vladimira, koji traje više od hiljadu godina.

Djelovanjem SPC-a ta tradicija je prekinuta.