Izbori u Podgorici i Kotoru

Jedno od biračkih mjesta u Podgorici, 29.septembar 2024.

Građani Podgorice i Kotora danas, 29. septembra biraju lokalnu vlast.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u Podgorici je do 15 sati glasalo 34,85 odsto birača, što je oko 50.700 građana. To je 12 posto manje izašlih birača do istog vremena nego tokom prethodnih lokalnih izbora 2022.

Njihovi posmatrači zabilježili su manje nepravilnosti na početku izbornog dana.

Kako su kasnije saopštili, na jednom biračkom mjestu nije dozvoljeno glasanje biraču koji navodno ima državljanstvo Crne Gore i Srbije.

Pročitajte i ovo: MUP se nije odredio prema sumnjama DPS da na izborima u Podgorici ima 'izbornog turizma'

Oni su pozvali izbornu komisiju da reaguje, s obzirom da birački odbori nemaju nadležnost da se bave tim provjerama, već su dužni da omoguće glasanje svima koji su upisani u birački spisak.

"Zloupotrebe prava glasa, dvojnog državljanstva, dvostrukog prebivališta, treba prijaviti tužilaštvu", naveli su iz CDT.

Izborna komisija u Kotoru je saopštila da je do 12 sati glasalo 21 odsto birača.

Osim Centara za demokratsku tranziciju koje izbore prati sa 227 posmatrača , nadgleda ih i devetočlana posmatračka misije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

212 biračkih mjesta u Podgorici i 37 u Kotoru otvoreno je u 7 časova a zatvaraju se u 20 sati. Prvi preliminarni rezultati se očekuju oko 22 časa.

Sa jednog od biračkih mjesta u Podgorici, 29.septembar 2024.

Pravo glasa u glavnom gradu, u kome živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore ima 145.724 birača koji mogu glasati za jednu od 13 izbornih lista.

U Podgorici se bira 58 zastupnika lokalnog parlamenta, koji potom bira gradonačelnika.

U Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO, u Bokokotorskom zalivu, pravo glasa ima 18.498 birača za čije glasove se nadmeće 12 stranaka i koalicija.

Bira se 33 odbornika lokalnog parlamenta.

Pročitajte i ovo: Na podgoričkim izborima liste predvode bivši i sadašnji ministri, doktori, poslanici

Predsjednik Izborne komisije Podgorice Vladimir Filipović je rekao da građani nepravilnosti na biračkom mjestu mogu prijaviti na broj komisije 020-261-053.

Uvid u birački spisak i tokom izbornog dana može ostvariti na portalu biraci.me.

Birači mogu provjeriti da li su upisani i gdje glasaju besplatnim pozivom Call -centara na broj 19820.

Pročitajte i ovo: Na dan izbora patrijarh SPC Porfirije u posjeti Kotoru

Ko je u izbornoj trci za podgorički parlament

Koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata, potom koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" (Pokret za Podgoricu, pokret URA i Pokret za promjene).

Koaliciju "Za Budućnost Podgorice" čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Radnička partija,Ujedinjena, Slobodna i Prava Crna Gora.

U trci za odbornička mjesta su i Demokratska partija socijalista, Stranka evropskog progresa - Duško Marković, Evropski savez (Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija).

Potom, Pokret Preokret- Srđan Perić, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija, Pokret podstanara Podgorice i Bošnjačka stranka.

Glasanje u Podgorici, 29. septembra 2024.