Nezakonito do kontrole nad RTCG

Građanski pokret URA tvrdi da Agencija za sprečavanje korupcije nije ništa drugo do partijska batina DPS-a

Nakon presude da je Agencija za sprječavanje korupcije nezakonito utvrdila konflikt interesa kod reditelja Nikole Vukčevića pojačane su sumnje o sistemskom zloupotrebljavanju institucija u korist vladajuće političke partije u Crnoj Gori. Nezakonita odluka institucije koja treba da otkriva i goni korupciju izazvala je niz posljedica, među kojima je i pokušaj političke kontrole nad Javnim servisom Radio-televizijom Crne Gore (RTCG).

Bez obzira što je Upravni sud proglasio nezakonitom odluku Agencije za sprječavanje korupcije da je član Savjeta Javnog servisa reditelj Nikola Vukčević u konfliktu interesa zbog snimljenog dokumentarca i primljenog honorara, međuprostor do obarajuće presude je iskoristila vladajuća Demokratska partija socijalista da u Skupštini razriješi Vukčevića iz Savjeta Javnog servisa i da predloži novog člana bliskog toj partiji.

Svi koji su osporavali tvrdnju Agencije za sprječavanje korupcije da je Vukčević u konfliktu interesa su bili u pravu, potvrdio je Upravni sud, kaže direktor Instituta alternativa Stevo Muk.

"Bjelodano je dokazano da Agencija za sprječavanje korupcije nije radila zakonito i da je zloupotrijebila prava i ovlašćenja koja su joj data. Takođe se pokazalo da je Administrativni odbor zloupotrijebio svoja ovašćenja i da je donio jednu nezakoniti prijedlog odluke, na kojoj je kasnija odluka Skupštine o razriješenju zasnovana. Ja nisam siguran koje su sada mogućnosti da se ova šteta ispravi. Bojim se da je šteta nepopravljiva. Riječ je o jednom zaista presedanu koji se desio i čini mi se da institucije i ukuno društvo moraju da nađu način da vide koji su pravni putevi da se iz ove situacije izađe", kaže Muk.

Smijenjeni član Savjeta Javnog servisa Nikola Vukčević je ocijenio da je poništavanje odluke Agencije za sprječavanje korupcije potvrda, da su i odluke i Skupštine Crne Gore apsolutno nezakonite, ali da ne očekuje da će Skupština to ispraviti. Iz Administrativnog odbora Skupštine je upravo i saopšteno da "odluka Upravnog suda nema pravne posljedice na Odluku Skupštine".

Nevladine organizacije i opozicione partije su mjesecima upozoravale na mehanizam uspostavljanja političke kontrole Demokratske partije socijalista nad institucijama koje su osvojile djelimičnu nezavisnost, kao što je Radio televizija Crne Gore.

Najprije Agencija za sprječavanje korupcije donosi, pokazalo se nezakonitu, odluku o postojanju konflikta interesa u slučaju člana Savjeta Javnog servisa Nikole Vukčevića.

Informaciju o konfliktu interesa Vukčevića koristi Administrativni odbor Skupštine Crne Gore koji po hitnom postupku, bez prethodne provjere ili odluke suda na žalbu, predlaže parlamentu da razriješi Vukčevića iz Savjeta Javnog servisa.

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista u Skupštini glasaju za razrješenje Vukčevića iz Savjeta RTCG, a potom Skupštini dolazi prijedlog da mjesto u Savjetu RTCG popuni Ivan Jovetić. Treba reći da se ime Ivana Jovetića nalazi na spisku Komisije za međunarodnu saradnju koji je formirao Glavni odbor DPS na sjednici 2011. godine.

U Savjetu RTCG se već nalazi dugogodišnji funkcioner Demokratske partije socijalista Slobo Pajović, koji je dvadesetak dana pred izbor podnio ostavku na sve partijske funkcije.

Prema mišljenju najuticajnijih nevladinih organizacija, povratak kontrole vladajuće partije nad RTCG se obavlja preko dostizanja većine članova u Savjetu Javnog servisa.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest: Nezavisni javni servis i tačka

U opoziciji su još oštriji jer, kako konstatuje Građanski pokret URA, "Agencija za sprečavanje korupcije nije ništa drugo do partijska batina DPS-a koja služi za kažnjavanje neistomišljenika vlasti i svih slobodnih građana Crne Gore".

Na pitanje da li se poslije činjenice da je Agencija za sprječavanje korupcije donijela nezakonitu odluku pojačavaju sumnje da se institucije zloupotrebljavaju za političke interese, Stevo Muk kaže "apsolutno".

"Veo sumnje je i ranije postojao, postojali su brojni dokazi, brojne indicije i mi sad imamo u ovom slučaju i jedan konkretan i od strane suda potvrđen stav o tom pitanju. Mislim da ukoliko bude bilo kakvog i minimalnog osjećaja odgovornosti, trebalo bi da vodi do ostavke čelnih ljudi Agencije za sprječavanje korupcije", navodi Stevo Muk.