Na prvoj liniji odbrane od virusa, bez adekvatne opreme

Ispred Infektivne bolnice u Podgorici

Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je "juče radila uzorkovanje dva pacijenta u kombinezonu koji nije nepromočiv, a protokol kaže da sve osobe koje su u kontaktu sa pacijentima pozitivni na COVID-19 moraju nositi nepromočivu zaštitnu opremu".

"Sreća je što su pacijenti bili negativni na novi virus", navodi doktorka Popović Samardžić, koja kao epidemiološkinja radi u bolnici "DaniloI" na Cetinju, a i predsjednica je Sindikata doktora medicine.

Odatle su o nedostataku odgovarajuće zaštitne opreme i sredstava, u ponedeljak 23. marta pisali premijeru Crne Gore Dušku Markoviću.

Upozorili su ga da nedostatak odgovarajuće zaštitne opreme može ugroziti zdravlje onih koji su na prvoj liniji odbrane od virusa.

Pročitajte i ovo: Da li je Kina zaista pregazila krizu izazvanu korona virusom?

Premijer o 'onima koji nikada nijesu zadovoljni'

Premijer Marković je u današnjem odgovoru (24. marta) naveo da država čini sve da obezbijedi neophodnu zaštitnu opremu za ljekare i medicinsko osoblje:

''Država čini sve kako bi zdravstveni sistem opremili neophodnom opremom u slučaju veće epidemije. Ponosan sam na zdravstveni sistem koji u otežanim uslovima daje sve od sebe kako bi sačuvali živote naših ljudi. U svakoj sličnoj situaciji javlja se veliki broj heroja društva, ali i onih koji nikada nijesu zadovoljni i tapkaju u mjestu na tako potrebnoj stazi zajedništva i sloge'', napisao je premijer Marković.

Ja sam sigurna da je istina da Vlada sve preduzima što može da nabavi tu opremu ali u ovom trenutku to je sve teže i teže jer vam sada novac ne pomaže. Ni jačim i većim državama od naše sada ne pomaže novac u nabavci zaštitne medicinske opreme
Dr Milena Popović Samardžić


Doktorka Milena Popović Samardžić ne sumnja da Vlada sada preduzima sve kako bi nabavila zaštitnu opremu za ljekare i medicinsko osoblje, ali smatra da je izgubljeno dragocjeno vrijeme i da je trebalo reagovati ranije.

"Ja sam sigurna da je istina da Vlada sve preduzima što može da nabavi tu opremu ali u ovom trenutku to je sve teže i teže jer vam sada novac ne pomaže. Ni jačim i većim državama od naše sada ne pomaže novac u nabavci zaštitne medicinske opreme. Ipak, informisana sam od strane našeg ambasadora u Parizu gospodina Ivaniševića da će nam oni poslati 10.000 hirurških maski koje je on uspio da nabavi. Vidim da pokušavaju da nam obezbijede i nepromočive mantile koje nemamo", kaže doktorka.

Pročitajte i ovo: Marković: Crnoj Gori potreban novac i konkretna pomoć UN

Nema ni jasnih smjernica ni protokola

U pismu premijeru Markoviću iz Sindikata doktora medicine još su naveli da većina zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori nemaju jasne smjernice za svoje zaposlene, te da nedostaju pojedini protokoli postupanja prema pacijentima koji imaju simptome korona virusa.

U tom sindikatu navode da bi ovi ali i drugi nedostaci u zdravstvenom sistemu mogli da prouzrokuju haotično kretanje i postupanje medicinara što bi potencijalno moglo da dovede do inficiranja većeg broja zdravstvenih radnika.

Pročitajte i ovo: Koliko ograničenje izvoza medicinske opreme iz EU pogađa Balkan?

Ranija upozorenja ne nedostatak opreme

Kako ističe doktorka Popović Samardžić, ona i njene kolege su već duži period upozoravali ministra zdravlja Kenana Hrapovića da im nedostaje osnovna zaštitna oprema.


"Kada sam prisustvovala sastancima na koje je ministar pozivao direktore zdravstvenih institucija i epidemiologe i kada sam pokušavala da ukažem na veliki problem nedostatka lične zaštitne opreme, to nije rezultiralo boljom organizacijom i njegovim većim naporima. On je, međutim samo nastavljao da daje vrlo optimistične izjave u javnosti kako smo mi spremni dok smo mi na terenu bili svjesni neke druge realnosti", kaže doktorka Popović Samardžić.

Doktori medicine su u pismu premijeru Markoviću upozorili da dio ljekara nema ni hirurške maske, a pogotovo P2/P3 maske koje pružaju najveći stepen zaštite od infekcije, kritikujući djecu ministra zdravlja Kenana Hrapovića koja su, kako su naveli, na društvenim mrežama objavila fotografije sa specijalnim zaštitnim maskama.

Pročitajte i ovo: Maske kao drugo lice korona virusa

Premijer Marković je tim povodom saopštio da "neće tolerisati nikakve privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se Crna Gora nalazi''.

Ministar optužuje sindikalnu organizaciju

Oglasio se i prozvani ministar Hrapović, koji je ljekarsku sindikalnu organizaciju optužio da vodi kampanju protiv njega i njegove porodice.

"U ovoj situaciji, onima koji neuspješno sve ovo vrijeme pokušavaju voditi rat sa mnom, zasmetalo je to što su (njegova djeca) dali primjer kako se odgovorno ponašati u situaciji u kojoj se nalazimo, a u skladu sa preporukama nadležnih, te ljude koje ih prate na društvenim mrežama pozvali da taj primjer slijede", navodi Hrapović u saopštenju za javnost.

Hrapović je demantovao da postoje ozbiljni nedostaci u zdravstvenom sistemu u trenutku kada se država suočava sa epidemijom korona virusa.

"Još prije dvije nedjelje sam obavio razgovor sa kineskim ambasadorom na temu donacije Kine u medicinskoj zaštitnoj opremi i dolasku kineskih stručnjaka koji bi zajedno sa našim doktorima sprovodili mjere zaštite i liječenja naših građana od novog korona virusa", saopštio je Hrapović.

Pročitajte i ovo: Borili se za zatvaranje deponije, sad prave maske

Testovi i respiratori

Što se tiče testova, Vlada je ranije saopštila da su po 1.000 dobili kao donacije iz Kine i Turske. Tačan broj respiratora u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, koji su neophodni za liječenje težih slučajeva bolesti COVID-19, se ne zna.

Prema posljednjim informacijama Fonda zdravstvenog osiguranja od 17. marta, bilo ih je 70, ali je u međuvremenu evidentirano više donacija za kupovinu novih respiratora.

U Crnoj Gori je do danas registrovano 29 slučajeva infekcije novim korona virusom. Jedna osoba je preminula usljed obolijevanja od bolesti COVID-19 koju izaziva ovaj virus.

Iz Instituta za javno zdravlje navode da je do sada testirano 236 osoba koje su ispunjavale epidemiološke i kliničke kriterijume. Pod zdravstveno- sanitarnim nadzorom se nalaze 5.972 osobe, a u karantinu 938 osoba.