Crna Gora podržala poziv SAD-a, Egipta i Katara na prekid vatre u Gazi

Ambasador Palestine Rabi Alhantouli i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović, Podgorica, avgust 2024.

Crna Gora snažno podržava zajedničku izjavu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Egipta i Katara, kojom se poziva na hitni prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštilo je 14. avgusta crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ohrabrujemo sve uključene strane da rade zajedno, bez odlaganja, na uspostavljanju trajnog mira i okončanju dugotrajne patnje civila u Gazi”, rekli su iz tog Vladinog resora.

Crna Gora je sa svim zemljama Zapadnog Balkana glasala sredinom decembra na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za trenutni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

Naime, predsjednici SAD-a, Egipta i Katara pozvali su Izrael i Hamas da se sastanu 15. avgusta, kako bi finalizovali prekid vatre u Pojasu Gaze i sporazum o oslobađanju talaca.

"Neumorno smo radili tokom mnogo mjeseci na sklapanju okvirnog sporazuma i ostaje da se zaključe detalji implementacije. Nema više vremena za gubljenje niti izgovora bilo koje strane za dalje odlaganje. Vrijeme je za oslobađanje talaca, početak primirja i sprovođenje ovog sporazuma", kaže se u izjavi.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će izraelski pregovarači biti tamo. Cilj je, rekao je, "doraditi detalje i implementirati okvirni sporazum".

Pročitajte i ovo: Izrael pristao na obnavljanje pregovora o primirju u Pojasu Gaze

Izrael je 8. oktobra objavio rat palestinskom Hamasu, kojeg Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Povod je bio napad Hamasa dan ranije na izraelske teritorije. Tom prilikom ubijeno je 1.200 osoba a 240 uzeto za taoce, od kojih je dio oslobođen tokom kratkotrajnog prekida vatre.

U borbama je, prema navodima Ministarstva zdravlja Gaze, koji je pod pod kontrolom Hamasa, poginulo oko 40.000 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

Grad Rafa na jugu Gaze tokom izraelske kopnene i zračne ofanzive, 28. maja 2024.