Dostupni linkovi

Izrael pristao na obnavljanje pregovora o primirju u Pojasu Gaze


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izrael je pristao da nastavi pregovore o prekidu vatre u Gazi sljedeće nedelje na zahtjev međunarodnih posrednika, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua, nakon intenzivnih diplomatskih napora usmjerenih na spriječavanje eskalacije u cijelom regionu Bliskog istoka.

Saopštenje je uslijedilo nakon iranske tvrdnje da Izrael želi da širi rat na Bliskom istoku, kao i ponovljenih optužbi militanata Hamasa, koji su Evropska unija i SAD označile kao terorističku organizaciju, nekih analitičara i kritičara u Izraelu da je Netanjahu produžio borbe u Gazi.

Izraelska vojska je u četvrtak, 8. avgusta saopštila da su trupe započele operacije u oblasti Kan Junisa, grada na jugu Gaze iz kojeg su se izraelski vojnici povukli u aprilu nakon mjeseci žestokih borbi sa Hamasom.

Izrael je obećao da će uništiti palestinski islamistički pokret, ali se tokom 10 mjeseci rata širom Gaze vratio u neke oblasti da bi se ponovo borio protiv militanata.

Oktobarski napad Hamasa na Izrael bez presedana započeo je rat u Gazi koji je uvukao grupe koje su orijentisane prema Iranu u susjednim zemljama. Nakon obećanja osvete nakon ubistva dvojice visokih militanata, strahovi od šireg bliskoistočnog rata su porasli.

Došlo je do samo jednog primirja u borbama u Gazi, jednonedeljna pauza u novembru kada su izraelski taoci koje je držao Hamas oslobođeni u zamjenu za palestinske zatvorenike zatočene u Izraelu.

Posrednici iz Sjedinjenih Država, Katara i Egipta mjesecima su pokušavali da obezijbede još jedan dogovor.

U zajedničkoj izjavi od četvrtka, lideri tri zemlje pozvali su zaraćene strane da nastave pregovore 15. avgusta u Dohi ili Kairu "kako bi se zatvorile sve preostale praznine i otpočele sa primejnom sporazuma bez daljeg odlaganja".

Posrednici su bili "spremni da iznesu konačni prijedlog za premošćivanje" kako bi riješili preostala pitanja, rekli su oni.

Netanjahuova kancelarija je kasnije u četvrtak saopštila da će Izrael poslati pregovarački tim "da zaključi detalje sprovođenja sporazuma".

Nedavne diskusije su se fokusirale na okvir koji je krajem maja zacrtao američki predsjednik Joe Biden za koji je rekao da ga je predložio Izrael. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je usvojio taj okvir.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG