Kome bivša vladina službenica kupuje Buljaricu za 100 miliona eura

Prodaju prate brojne kontroverze: Buljarica

Vlada Crne Gore je uoči predstojećih parlamentarnih izbora požurila da završi posao u vezi sa prodajom primorskog lokaliteta Buljarica kod Petrovca, mada je u tehničkom mandatu.

Potrebu da se Buljarica turistički valorizuje do sada niko nije osporio, ali Vladin pristup ovom procesu boluje od brojnih kontroverzi, a najnovija je informacija da offshore kompaniju koja želi da kupi ovaj prostor zastupa "dojučerašnja" službenica Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

Osoba koja je do prije dvije godine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma bila zadužena, između ostalog, za primjenu i nadzor investicionih tokova u turizmu, vrednovanje ekonomskih koristi i pružanje stručnih mišljenja za urbanističke planove u Strategiji razvoja crnogorskog turizma sada je kao direktor offshore kompanije sa Kajmanskih ostrva dostavila ponudu za kupovinu pet miliona kvadratnih metara u Buljarici kod Petrovca.

Crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo koji je objavio informaciju da bivša službenica MORT-a, Maja Đurović, koja je iz kabineta ministra održivog razvoja i turizma otišla 2014. godine, od tada rukovodi offshore kompanijom koja želi da kupi Buljaricu, podsjeća da je u javnosti ranije predstavljano da je za investiranje na ovom lokalitetu zainteresovana renomirana kompanija CDCIC iz Katara, a da je ponudu poslala firma istog imena ali sa Kajmanskih ostrva.

"Maja Đurović je radno angažovana u Ministarstvu održivog razvoja i turizma od 2012. godine, u prethodnom mandatu Vlade, a u MORT-u je radila do 2014. godine", potvrdila je za RSE portparol MORT-a Marina Miketić, ukazavši na činjenicu da je tokom prethodnog i aktuelnog mandata Vlade značajan broj službenika bio radno angažovan u Ministarstvu koji je, u međuvremenu, završen.

"Ministarstvo, posebno u pomenutom slučaju gdje se radi o službenici ne može uticati dalje zapošljavanje svojih radnika, niti na to imamo pravo. U konkretnom slučaju nijedan propis koji reguliše ova pitanja nije prekršen", kaže Miketić.

Zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac kaže da se offshore kompanije često koriste da bi se prao novac ili sakrili pravi vlasnici firme.

Istorija loših iskustava u vezi sa poslovanjem sa offshore kompanijama: Dejan Milovac


"Ja sam skoro ubijeđen da je gospođa samo istureno lice za neku drugu osobu. Inače, MANS i mimo ove informacije radi na pribavljanju dokumentacije kojom ćemo dopuniti krivičnu prijav koju smo podnijeli prije nekoliko mjeseci upravo u vezi sa poslom u Buljarici", navodi Milovac.

Prema riječima Milovca, Crna Gora ima istoriju loših iskustava u vezi sa poslovanjem sa offshore kompanijama.

"Međutim, to očigledno nije opametilo vlast, već se najvrijedniji prirodni resursi i dalje otuđuju tako što se za partnere određuju kompanije čiji vlasnici nijesu poznati", dodaje Dejan Milovac.

U Izvještaju o rezultatima međunarodnog tendera za valorizaciju Buljarice koji je Tenderska komisija usvojila prije desetak dana piše da je Kompanija CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva ponudila, za 4,8 miliona kvadrata zemljišta u Buljarici, 108 miliona eura, odnosno, zakupninu od dva eura po kvadratnom metru godišnje, što se baš u cent poklopilo sa minimalnom cijenom koju je Vlada tražila.

Među brojnim kontroverzama u koje spada i zakon koji je usvojen na prijedlog Vlade po kom se građanima, uz takozvanu, pravednu naknadu može oduzeti privatna svojina, ne samo zbog javnog interesa, već i za turističku valorizaciju u funkciji razvoja zemlje, pa je u Crnoj Gori postalo moguće oduzeti zemljište privatnim vlasnicima da bi se ona prodala drugim privatnim vlasnicima, ali po Vladinom izboru.

Tako je, raspisavši tender Vlada, pored sopstvenog vlasništva u Buljarici, ponudila i privatno i opštinsko vlasništvo. NVO MANS je zbog toga podnijela krivične prijave protiv 29 članova Savjeta za privatizaciju među kojima su i premijer i vicepremijer – Milo Đukanović i Vujica Lazović.

Ključna stvar je se skine oznaka tajnosti sa dokumenata u vezi sa Buljaricom: Raško Konjević


"Ako su Crna Gora i njeni građani spali na to da jedan lokalitet kakav je Buljarica treba da valorizuje offshore kompanija sa Kajmanskih ostrva, onda mislim da se ozbiljno griješi u načinu valorizacije onoga što je najvrijednije u Crnoj Gori", kaže funkcioner Socijaldemokratske partije, Raško Konjević.

"Ključna stvar je da zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju, Vujica Lazović skine oznaku tajnosti sa dokumenata u vezi sa Buljaricom kako bi javnost imala mogućnost da se upozna sa svim činjenicama. Ne može se, neodgovorno je da se prodaje pet miliona kvadratnih metara narodne imovine, a da je relevantna dokumentacija pod oznakom – povjerljivo", ističe Konjević.

Raško Konjević navodi da se taj lokalitet ne može razvijati kako je to sada zamišljeno.

"Zna se da je investitor sa Kajmanskih ostrva, odnosno, offshore destinacije, a najnovije informacije (o bivšoj službenici MORT-a, prim. aut.) ne bih posebno komentarisao osim što bih primjetio da se uklapa u ukupnu sliku o procesu", zaključuje Konjević.