Da li će iko odgovarati za paljenje zastave NATO-a?

Zastave Crne Gore i NATO-a, ilustrativna fotografija

Samo nekoliko dana nakon što je na ulazu u Cetinje postavljena zastava NATO-a u čast poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansu, zastava je u nedjelju uveče zapaljena od nepoznatih osoba, a snimak paljenja postavljen na internetu.

U čast poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO savezu rukovodstvo prijestonice Cetinje zastavu NATO saveza je postavilo na jarbolu uz crnogorsku i zastavu Evropske unije na ulazu u grad.

Kasno u nedjelju nepoznate osobe zapalile su NATO zastavu, a nakon paljenja na Youtube-u postavljen je video zapis sa porukom u kojoj se navodi:

"Nakon što su, u neviđenoj demonstraciji ulizištva i gaženja po tradiciji Crne Gore, vlasti prijestonice Cetinje, povodom dobijanja pozivnice za NATO, skinuli Krstaš barjak i stavili NATO zastavu, slobodni građani su uzeli stvari u svoje ruke. NATO zastave nema od noćas. Bilo je lijepo večeras disati slobodu na Cetinju. Bila je čast biti dio ekipe! NATO nije dobrodošao u Crnu Goru! A, sada: vratite Krstaš barjak!"

(Izvor: Youtube)


U međuvremenu, predsjednik Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić je na svom Facebook profilu postavio fotografije sa kružnog toka i napisao da je bila čast biti dio ekipe.

Ovim povodom, od policije i tužilaštva smo tražili odgovore šta su povodom paljenja NATO zastave preduzeli.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju Luka Martinović za RSE, između ostalog, kaže da je tužilac na Cetinju naložio da se preduzmu sve operativne mjere i radnje radi pronalaska lica koje je zapalilo zastavu NATO saveza.

"Povodom Vašeg pitanja izvještavam Vas, da je dana 6. decembra 2015. godine u večernjim satima tačnije u 23.05 sati otkriveno da je zapaljena NATO zastava na jarbolu koji je lociran na raskrsnici magistralnih puteva Podgorica-Cetinje-Budva. O ovom događaju je kasnije obaviještena policija, a policija je dana 07.12. 2015. godine u 57 minuta poslije ponoći obavijestila dežurnog tužioca, zamjenika Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju Milanović Duška, koji je naložio da se preduzmu sve operativne mjere i radnje u cilju pronalaska lica koje je zastavu zapalilo", kazao je Martinović.

"Takođe, obaviješteni smo od Uprave policije Cetinje da je na Facebook stranici lica M. M. postavljen snimak sagorijevanja NATO zastave i snimak koji je objavljen na Facebook stranici lica M. M. je izuzet i po istome policija preduzima sve neophodne radnje radi identifikacije počinioca djela", naveo je Luka Martinović.

Iz Uprave policije, uslijedio je, poziv izvršnom direktoru Pokreta za neutralnost i novinaru Marku Milačiću za saslusanje, 8 decembra (utorak) u prostorijama cetinjske policije. Međutim, Milačić je poručio da je povodom tog događaja rekao sve, te da se neće odazvati pozivu.