Novi britanski premijer ukida odluku o deportaciji migranata u Ruandu

Keir Starmer na pres-konferenciji u Londonu, Velika Britanija, 6. jula 2024.

Novi premijer Velike Britanije Keir Starmer rekao je da je kontroverzna mjera o deportaciji migranata i tražilaca koju je uvela prošla, konzervativna vlada, "mrtva i pokopana".

Konzervativci bivšeg premijera Rishija Sunaka su najavili slanje migranata i tražilaca azila u Ruandu u sklopu nekoliko miliona funti vrijednog plana.

Sunak i njegovi ministri su objavili kako će prve deportacije u tu afričku zemlju krenuti u julu.

Novi, laburistički premijer je rekao da "nije spreman da nastavi te trikove", te je potvrdio da se mjera ukida, piše Reuters.

Laburisti su i prije izbora obećali da će da napuste plan "prvi dan" nakon preuzimanja vlasti.

Na prvoj pres-konferenciji od stupanja u Downing Street Starmer je kazao kako je "plan za Ruandu mrtav i pokopan prije nego što je i počeo".

"Pogledajte brojeve onih koji su došli u prvih šest i nešto mjeseci ove godine, oni su rekordni, to je problem koji smo naslijedili", istakao je Starmer i dodao da mjera s Ruandom ne može da bude rješenje za to pitanje.

On je najavio da će smanjiti broj dolazaka u Veliku Britaniju angažovanjem posebnih istražitelja i protivterorističkih kapaciteta za zaustavljanje kriminalnih grupa koje stoje iza priliva migranata na ostrvo.

Kako će to tačno da funkcioniše te koliko će da košta odustajanje od plana sa Ruandom, još nije jasno.

Predsjednik Ruande Paul Kagame je ranije ove godine natuknuo da će britanski poreski obaveznici morati da nadoknade propadanje dogovora.

Portparolka Kagame, Yolande Makolo je kasnije rekla da Ruanda nema "nikakvu obavezu" da vrati sredstva, međutim ako London to zatraži "da će to da razmotri", ali samo oko dijela ukupnog iznosa.

Pročitajte i ovo:

Starmer postao premijer nakon ubjedljive pobjede Laburista u Britaniji Ko je Keir Starmer, novi britanski premijer koji je zastupao Hrvatsku u sporu sa Srbijom oko genocida?Britanski premijer imenovao kabinet, Reeves prva ministarka finansija