Osude Ugljaninove izjave da je Srbija 'fašistička država'

Sulejman Ugljanin (na fotografiji) nakon izbora je Srbiju nazvao “fašističkom državom”

Oštra retorika Sulejmana Ugljanina ne doprinosi boljem životu Bošnjaka u Srbiji, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin, čija je lista “Samoopredeljenje” osvojila najviše glasova za Nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine, nakon izbora je Srbiju nazvao “fašističkom državom”.

Pročitajte i ovo: Održani izbori za Nacionalne savete, stižu prvi rezultati

Izjave Sulejmana Ugljanina državni sekretar Ivan Bošnjak ocenio je kao nastavak njegovog političkog delovanja i kroz bošnjački nacionalni savet.

“Isključivo se kroz to telo bavio visokom politikom. S obzirom da je ostao uskraćen za ministarsko mesto kakvo je do 2014. imao u vladi Aleksandra Vučića, nakon toga je Nacionalni savet prepoznao kao prostor za svoje političko delovanje. Njegova retorika zaoštravanja i privlačenja pažnje na ovaj način neće doptineti boljem razvoju teritorije na kojoj žive Bošnjaci u Srbiji”, rekao je Bošnjak.

Sulejman Ugljanin, dosadašnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prema nezvaničnim rezultatima iz sandžačkih političkih partija, pretvoreno u većničke mandate, na izborima za Nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine od ukupno 35 mesta osvojio je 16, lista Muamera Zukorlića 13, a Saita Kačapora šest.

Glasanje za nacionalne savete u Novom Pazaru

Sulejman Ugljanin rekao je da su izbori za nacionalni savet najznačajniji za Bošnjake od raspada bivše Jugoslavije i da je zadovoljan što nije osvojio apsolutnu većinu.

“Da zajedno, sa više političkih opcija, dijelimo odgovornost i da zajedno pobedimo tu neman koja se zove jedna fašistička tvorevina, a zove se srpska država Srbija”, rekao je između ostalog Sulejman Ugljanin nakon izbora za savete manjina.

Na ovu Ugljaninovu izjavu reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Poruke Sulejmana Ugljanina ne treba nikoga da brinu jer predstavljaju samo puste želje neodgovornih političara", rekao je Vučić.

Mandat nacionalnih saveta traje četiri godine, a u njihove nadležnosti spadaju obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina. Pojedini analitičari kažu da su neki od učesnika ove izbore tretirali isključivo kao političke, što vide i u načinu na koji je nakon pobede Sulejman Ugljanin dočekan od pristalica u Novom Pazaru, kao i poruci koju im je uputio.

Pročitajte i ovo: Bošnjačka borba za nacionalni savet u Sandžaku

“Prenestite moj selamet vašim porodicama, čestitajte im, i recite da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru!”.

Drugo mesto na ovim izborima osvojila je "Matica bošnjačka" predvođena Muamerom Zukorlićem, dok je Sulejman Ugljanin najavio savez sa listom “Vakat je”.

“Vijećnici liste ‘Vakat je’ mogu da budu korektivni faktor. Pre svega da budu kočnica ekstremnim istupima, zahtevima i odlukama koje je Sulejman Ugljanin donosio. Oni imaju potencijal da ga malo uspore u takvim nastupima”, smatra Sead Biberović, izvršni direktor nevladine organizacije “Urban in” iz Novog Pazara.

Ivan Bošnjak kaže da je podrška Ugljaninovoj listi bila očekivana, jer je u pojedinim mestima na lokalu njegova partija u vlasti poslednjih 30 godina.

Politika Srbije prema nacionalnim manjinama jedna od najboljih u regionu: Ivan Bošnjak

“Smatramo da bi možda jedan zaokret u politici Stranke demokratske akcije Sandžaka, možda čak i podmlađivanje kadrova i njenog liderstva, doprinelo da se i teritorije na kojima žive Bošnjaci u Srbiji nađu na spisku mesta na kojima se dobro živi, odnosno gde će biti lakše poslovati i živeti u narednom periodu.”

Novopazarci sa kojima je razgovarala naša dopisnica Amela Bajrović, Tarik Imamović i Rasim Dženefendić, kažu da su zadovoljni što su izbori, nakon uzavrele predizborne atmosfere, prošli u miru.

“Nadam se da će se više posvetiti kulturi, istoriji, jeziku, a manje politici. Da se ne bi ponavljale devedesete i ove godine u kojima sada živimo.”

“Očekujem da će biti nekog dobitka makar za našu decu. A za nas stare, mi smo već prošli svoje… Danas jesmo, sutra nismo.”

Prema rezultatima koje su objavile lokalne političke partije, na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca najviše glasova osvojila je Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, predsednika opštine Bujanovac. Na drugom mestu je Alternativa za promene čiji lider je Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo, dok je na trećem mestu Demokratska partija Nagipa Arifija.

Pročitajte i ovo: Vojvođanski Mađari za Orbana

U glasanju za Mađarski nacionalni savet lista ‘Mađarska sloga’ osvojila je 30 od 35 mandata, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Ne iznenađuje rezultat ovih izbora, kaže za Radio Slobodna Evropa novinar Čaba Presburger, kao ni podaci o slaboj izlaznosti od 36 odsto.

“Mislim da je to pre svega rezultat rapidnog iseljavanja stanovništva. To je najveći problem cele mađarske zajednice.”

Hrvatska zajednica na elektorskoj skupštini u Beogradu podržala je listu “Hrvati zajedno” na čelu sa Jasnom Vojnić, koja je dobila svih 77 glasova.

Državni sekretar Ivan Bošnjak zaključio je da su izbori pokazali da je politika Srbije prema nacionalnim manjinama jedna od najboljih u regionu.

“Zadovoljni smo što smo unapredili tehnologiju posebnog biračkog spiska. Ostaje još da se ponovo pozabavimo regulatornim okvirom vezanim za samo sprovođenje izbora, da bismo videli koliko možemo da ponudimo građanima koji su zainteresovani da učestvuju”.

Izbori održani u nedelju 4. novembra bili su treće redovno glasanje za sastav saveta nacionalnih manjina u Srbiji.