Dostupni linkovi

Bošnjačka borba za nacionalni savet u Sandžaku


Obeležavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru, maj 2016. (ilustrativna fotografija)
Obeležavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru, maj 2016. (ilustrativna fotografija)

“Nadam se da će izbori doneti boljitak ali i to svakako zavisi od lista", kaže za RSE Novopazarac Sead Hodžić, povodom predstojećih izbora za nacionalne savete, koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije raspisalo za 4. novembar.

“Verujem da će se sve iskristalisati narednih dana, da ćemo dobiti imena lista, njihove prioritete i ciljeve, jer ću tek tada imati jasnije stavove”, navodi Hodžić ne krijući zainteresovanost za glasanje.

Njegov sugrađanin Admir Smajović, međutim, drugačijeg je utiska:

“Među građanima vlada određena doza neinformisanosti o radu i mandatu nacionalnih saveta”.

Smajović je uveren da u Sandžaku, oblasti na jugozapadu Srbije, duž granice sa Crnom Gorom i malim delom sa Bosnom i Hercegovinom, mnogi izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) doživljavaju kao "nastavak borbe bošnjačkih stranaka za deo vlasti, a da fokus nije na programu i radu".

"Smatram da ovi izbori neće doneti neke velike promene, ali se ipak nadam da će ovo biti prilika da čujemo više strana i da se sami kandidati i nosioci lista više fokusiraju na programe, a ne na političku borbu koja postoji i van ovih izbora", kaže Smajović.

Atmosfera u Sadžaku zagrejala se početkom jula kada nadležni u Srbiji nisu dopustili kosovskom šefu diplomatije Bedžetu Pacoliju, da na poziv BNV poseti Novi Pazar. Aktuelni predsednik BNV Sulejman Ugljanin takav potez je osudio i kroz poruke da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bošnjački predsednik, te da premijerka Ana Brnabić nije bošnjačka premijerka, čime ni njeni ministri nisu ministri regije sa većinskom bošnjačkom populacijom.

Nadležnost nacionalnih organa inače se odnosi na pitanja obrazovanja, kulture, informisanja i upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina.

Međutim, programski koordinator nevladine Akademske inicijative "Forum 10" Fahrudin Kladničanin ne očekuje da će Bošnjaci u kampanji govoriti o ovim osnovnim odrednicama identiteta jednog naroda, već da će tokom javnih nastupa više reči biti o autonomiji Sandžaka, opstanku i sprečavanju istrebljenja, da će targetirati jedni druge kao državne izdajnike i saradnike.

"Na žalost, u ambijentu ovih tema kreira se prostor za tenzije, tako da sigurno očekujemo svojevrsni pohod na društvenim mrežama, sa raznih lažnih profila, a u cilju diskreditacije onih koji učestvuju u samom izbornom procesu. Ne verujem da će biti fizičkog nasilja, to više nije karakteristika izbornih procesa u Sandžaku, ali tenzije su neminovne, kako bi velike teme dobile legitimitet i motivisale birače da glasaju na ovim izborima", kaže Kladničanin.

On očekuje da će karakteristika predstojećih izbora biti veći broj izbornih lista koje će učestvovati u izbornom procesu, jer se za sada u javnosti pominju četiri liste.

Na izborima za BNV pre četiri godine učestovale su samo dve liste, koje su izvele na glasanje oko 35.600 Bošnjaka ili oko 37 odsto upisanih birača, a od kojih je većinu sa 19 većnika imala Ugljaninova lista "Za bošnjačko jedinstvo", dok je lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP), aktuelnog narodnog poslanika i nekadašnjeg muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića osvojila tada 16 većnika.

Muamer Zukorlić: BNV do sada bilo "uzurpirano od strane jednog čoveka i jedne partije"
Muamer Zukorlić: BNV do sada bilo "uzurpirano od strane jednog čoveka i jedne partije"

Zukorlić, za koga se već u javnosti zna da će biti nosilac liste Matice bošnjačke, za Radio Slobodna Evropa tvrdi da je BNV do sada bilo "uzurpirano od strane jednog čoveka i jedne partije".

"Izuzetno je važno da Bošnjaci oslobode BNV i da ono počne da obavlja ulogu koja mu je zakonski i dodeljena. Sa druge strane, obzirom na činjenicu da je opšta politička situacija u Sandžaku u znaku dvojice političara (Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina) i dve političke stranke koje tri decenije drže ovaj narod kao taoca za sopstvene, lične i partijske interese, oslobađanje BNV i njegova deprivatizacija bi mogla označiti i početak opštih političkih promena u Sandžaku među Bošnjacima", kaže Zukorlić.

Prema njegovim rečima, Ljajić i Ugljanin više nisu "u prilici da govore ljudima šta će uraditi, već da im podnesu izveštaj o tome šta su do sada uradili".

"Opšta politička situacija je izuzetno loša, ne samo u četiri segmenta koje su u nadležnosti BNV, tako da su ovde potrebne ne kozmetičke, već korenite promene. Potrebno je da politike koje su dovele do ovoga ustupe prostor novim, mladim ljudima, da narod ima priliku da uporedi kako rade jedni, a kako drugi", kaže Zukorlić.

Međutim, u Ugljaninovoj Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatraju da BNV treba da ostane na trenutnim pozicijama, te su podržali listu Samoopredeljenje, jer su stavke za koje se ono zalaže "jedini garant sveukupnog poboljšanja položaja Bošnjaka".

Generalni sekretar ove partije Ahmedin Škrijelj tvrdi za RSE da su "evidentne težnje srpskih vlasti i srpskih službi bezbednosti da iskoriste ove izbore i BNV stave pod svoju kontrolu".

"Naša misija biće da obezbedimo da BNV i u narednom periodu bude na kursu odbrane i zaštite vitalnih i nacionalnih interesa Bošnjaka, a nikako nećemo dozvoliti da ono postane produžena ruka srpske politike i DB-a. Ukoliko Bošnjaci odaberu bilo koju opciju koja je evidentno podržana od strane srpske vlasti i srpskog predsednika onda ne mogu da se nadaju nikakvom boljitku, niti bilo kakvoj svetloj budućnosti i perspektivi na bilo kom polju društvenog delovanja", kaže Škrijelj.

On dodaje da trenutna politička situacija u zemlji, ali i predstojeća ustavna reforma i reforma političkog sistema u Srbiji dodatno ojačava ulogu BNV.

"BNV mora biti aktivni učesnik tih procesa, sa obavezom da se bori za dve ključne stvari - da se Bošnjacima prizna status konstitutivnog naroda i da se za Sandžak obezbedi visok status političke autonomije, odnosno da se obezbedi srednji nivo vlasti. Bez rešavanja tih ključnih pitanja, Bošnjacima nema opstanka na ovim prostorima", smatra Škrijelj.

Osim lista Matice bošnjačke i Samoopredeljenje, učešće na ovim izborima sa grupom nezavisnih intelektualaca medijima je potvdio i profesor i predsednik Društva istoričara Sandžaka Esad Rahić.

Učešće je najavio i još uvek anonimni administrator stranice na društvenim mrežama "Stari dedo". Ko stoji iza ove mreže javnosti, za sada, nije poznato.

Rasim Ljajić, koji je i vicepremijer u Vladi Srbije, te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, beogradskim medijima je rekao da će odlučiti koga će podržati kada vidi liste koje učestvuju na izborima, a rok za podnošenje lista je do 19. oktobra u ponoć.

Programski koordinator Akademske inicijative "Forum 10" Fahrudin Kladničanin pojašnjava da će ovi izbori pokazati trenutnu poziciju i snagu bošnjačkih partija koje će podržati određene liste.

"Partije koje podrže određene liste zapravo govore o tome koliko su im nacionalni interesi važni, a tu posebno prednjače Ugljaninova i Zukorlićeva partija, jer su oni osnova njihovih programa i platformi. Ne očekujem korektnu, zdravu i demokratsku kampanju, ali ni fer ni normalan dijalog", kaže Kladničanin.

BNV je najviše predstavničko bošnjačko telo u Srbiji, osnovano 1991. godine pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, kada je za prvog predsednika izabran Sulejman Ugljanin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG