Međunarodni predstavnici: Bez odlaganja preduzeti mjere da se spriječi kolaps javnog RTV servisa u BiH

Zgrada Javnog RTV sistema BiH, Sarajevo (foto arhiv)

Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

Ovo se navodi u zajedničkoj izjavi Evropske unije, Kancelarije visokog predstavnika u BiH, ambasada Sjedinjenih Država i Velike Britanije u BiH te OSCE-a.

Upravni odbor javnog emitera Bosne i Hercegovine upozorio je još u januaru da je situacija u Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) alarmantna.

BHRT je državni emiter, dok u entitetu Federacija BiH djeluje Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH), a u drugom entitetu Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Naplata RTV takse u Federaciji BiH do sada se vršila putem računa za struju, ali samo u dijelu ovog entiteta koji električnom energijom snabdijeva Elektroprivreda BiH.

Od januara je ta stavka uklonjena, budući da generalni direktor BHRT nije potpisao novi ugovor s Elektroprivredom BiH.

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje Elektroprivreda Herceg Bosne nije ni postojao ugovor o naplati električne energije na taj način. Od 2017. godine, kako tvrde, BHRT ne dobija novac od takse prikupljen u drugom entitetu, Republici Srpskoj.

čitajte Upravni odbor upozorio da je situacija u BHRT alarmantna

"Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da je nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo političkim pritiscima, te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

"Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje", ističe se, te dodaje da funkcionisanje javnog RTV sistema nije stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava.

Stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12. od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, u čijoj nadležnosti je javni servis, izjavio je u januaru kako je jedini izlaz iz situacije novi zakon o RTV servisu koji će se primjenjivati na teritoriji cijele države.

Naglasio je kako trenutno "nije postignut konsezus kako bi taj zakon i trebao izgledati".

podsjetite se Sve o 14 za BiH teško ostvarivih EU kriterija