Dostupni linkovi

Upravni odbor upozorio da je situacija u BHRT alarmantna


Sjedište BHRT-a, RTV Federacije BiH i TV Kantona Sarajevo, maj 2015.
Sjedište BHRT-a, RTV Federacije BiH i TV Kantona Sarajevo, maj 2015.

Upravni odbor javnog emitera Bosne i Hercegovine upozorio je da je situacija u Radio televiziji BiH - BHRT alarmantna.

BHRT je državni emiter, dok u entitetu Federacija BiH djeluje Radio-televizija Federacije BiH, a u drugom entitetu Radio Televizija Republike Srpske (RTRS).

Naplata RTV takse u Federaciji BiH do sada se vršila putem računa za struju, ali samo u dijelu ovog entiteta koji električnom energijom snadbijeva Elektroprivreda BiH. Od januara je ta stavka uklonjenja budući da generalni direktor BHRT nije potpisao novi ugovor s Elektroprivredom BiH.

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje Elektroprivreda Herceg Bosne nije ni postojao ugovor o naplati električne energije na taj način. Od 2017. godine, kako tvrde, BHRT ne dobija novac od takse prikupljen u drugom entitetu, Republici Srpskoj.

Iz Upravnog odbora BHRT-a situaciju u ovom emiteru su nazvali "agonijom koja je izazvana nepotpisivanjem ugovora o prikupljanju RTV takse sa Elektroprivredom BiH, zbog opstrukcija RTV Federacije BiH".

"Javnosti je poznato da je naplata RTV takse preko računa Elektroprivrede BiH prestala 31. decembra prošle godine i da je ovaj javni servis ostao bez osnovnog prihoda. U tom smislu, Upravni odbor apelira na vlast da što prije iznađemo rješenje kako bi BHRT mogao vršiti svoju funkciju. U protivnom slijedi, ne voljom BHRT-a, medijski mrak", naveli su u saopštenju od 27. januara.

Upravni odbor, kako navode, "podržava napore menadžementa koji insistira da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom ostvari zakonski i pravedan način podjele prihoda RTV takse u korist BHRT-a i da se nastavi tragati za konačnim rješenjem kojim će se obezbijediti stabilno finansiranje i sigurna egzistenciju svih uposlenika ove RTV kuće".

Dogovor o finansiranju BHRT nije postignut 12 januara, na sastanku Belmina Karamehmedovića i Džemala Šabića, generalnih direktora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio-televizije Federacije BiH, s predstavnicima vladajuće Socijaldemokratske partije, Naše stranke te Naroda i Pravde.

Predstavnici stranaka "Trojke" su ponudili određena, kako su kazali, privremena rješenja u smislu pravednije raspodjele RTV takse tako da se "novac koji Radio-televizija Federacije BiH uplaćuje BHRT-u, bude nadoknađen iz federalnog budžeta".

To rješenje nije bilo prihvaljivo za direktora FTV-a Džemala Šabića koji je još jednom pozvao BHRT da potpiše ugovor s Elektroprivredom BiH. Kazao je i kako menadžment BHRT-a razvlačenjem potpisa ugovora koristi kao taoce, i radnike BHRT-a i FTV-a.

Direktor državne televizije Karamehmedović je kazao tada kako se ne zna šta će biti s platama radnika javnog servisa BiH.

Početkom januara na društvenoj mreži X reagovala je i Delegacija Evropske unije u BiH iz koje su poručili kako BiH riskira da bude jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou. To je, kako su rekli, neodgovorno i neprihvatljivo.

Inače, stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12. od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, u čijoj nadležnosti je javni servis, naglasio je kako je jedini izlaz iz situacije novi zakon o RTV servisu koji će se primjenjivati na teritoriji cijele države. Naglasio je kako trenutno "nije postignut konsezus kako bi taj zakon i trebao izgledati".

XS
SM
MD
LG