Za najbolji film 30. Sarajevo Film Festivala proglašen 'Tri kilometra do kraja sveta'

Rumunski režiser Emanuel Parvu čiji je film "Tri kilometra do kraja sveta" proglešen za najbolji na 30. Sarajevo Film Festivalu, 23. avgust 2024.

Film "Tri kilometra do kraja sveta" Emanuela Parvua iz Rumunije dobio je u petak nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Na završnoj večeri festivala u Narodnom pozorištu uručene su nagrade "Srce Sarajeva" i najboljim režiserima, glumcima i glumicama, kao i ekipama dugometražnih igranih, dokumentarnih, studentskih i kratkih filmova, prenela je agencija Fena.

Pročitajte i ovo: 'Umjetnost, a ne rat', poručila glumica Meg Ryan sa dodjele Počasnog Srca Sarajeva

U kategoriji za najbolji film bili su kandidovani filmovi: "Među bogovima", "Obiteljska terapija", "Arkadija", "Redakcija", "Selo pokraj raja", "Sveti elektricitet", "Velika sedmica" i "Majka Mara".

U žiriju koji je birao najbolji film bili su američki scenarista i režiser Pol Šreder (Paul Schrader), slovenački glumac Sebastijan Kavaca (Sebastian Cavazza), režiserka i montažerka Una Gunjak, finski režiser Juho Kuosmanen i švedska glumica Nomi Rapas (Noomi Rapace).

Nagradu "Srce Sarajeva" za najbolju režiju osvojio je grčki režiser Jorgos Zois za film "Arkadija", dok su za najboljeg glumca i glumicu proglašeni Doru Bem i Anab Ahmed Ibrahim.

Grčki režiser Jorkog Zois (u sredini) dobio je "Srce Sarajeva" za najbolju režiju za film "Arkadija".

"Srce Sarajeva" za dokumentarni film dobio je film "Slika za pamćenje" Olge Černjih, a posebna nagrada žirija pripala je filmu "Ono što zahtevamo od kipa je da se ne pomera" Dafne Heretakis (Daphne Heretakis).

Najbolji kratki film je "Odustan" Cema Demirera, a "Srce Sarajeva" za najbolji studenski film dobio je "Miris svježe farbe" autorke Nađe Petrović.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) objavio je na Fejsbuku 24. avgusta da je film "Kao bolesno žuto" Norike Sefe osvajio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu.

Režiserka Nađa Petrović čiji je film "Miris svježe farbe" dobio "Srce Sarajeva" za najbolji studenski film.

Nagrada za ljudska prava dodijeljena je za filmu "Tvoj život bez mene" Anne Rubi, dok je Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala Maji Doroteja Prelog za film "Cent'anni".

Vaš browser nepodržava HTML5

Film 'Breme' Radija Slobodna Evropa potaknuo diskusije na Sarajevo Film Festivalu

Film za ekološku osvešćenost koju finanisira UNDP-a dobio je film "Nebo iznad Zenice" režisera Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller.

Dodelom nagrada završen je 30. Sarajevo Film Festival, na kojem je prikazano više od 250 filmova iz čitavog sveta.