Dostupni linkovi

'Umjetnost, a ne rat', poručila glumica Meg Ryan sa dodjele Počasnog Srca Sarajeva


Američka glumica Meg Ryan na Sarajevo Film Festivalu, 20. august 2024.
Američka glumica Meg Ryan na Sarajevo Film Festivalu, 20. august 2024.

Američkoj glumici Meg Ryan u utorak je na Sarajevo Film Festivalu dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Sada, bilo ko, bilo gdje ko trpi bilo kakvu vrstu nasilja ili agresiju i osjeća se usamljeno, može se ugledati na Sarajevo i vas kao primjer", kazala je Ryan nakon što je joj je priznanje uručio direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

"Vi se dokaz da je raznolikost moć i da je umjetnost bilo šta zbog čega se osjećate manje usamljeno i da nas umjetnost povezuje bez ikakvih prepreka. Nema razdvajanja. Umjetnost, a ne rat", rekla je Ryan, govoreći o počecima Festivala 1994. i želji ljudi da stvaraju i uživaju u umjetnosti i u radu.

Počasna nagrada je ustanovljena 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

Ryan je prvog dana posjete Sarajevu, 20. augusta, održala masterclass koji je moderirao nagrađivani bh. redatelj Danis Tanović, dobitnik Oscara za film "Ničija zemlja".

Masterclass je bio posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njen novi film "What Happens Later", koji će također biti prikazan na Festivalu.

Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi zajedno s Davidom Duchovnyjem, "What Happens Later" Bleecker Street Medije, njezino je drugo redateljsko djelo, nakon nezavisnog filma "Ithaca" iz 2015. godine.

Američka glumica Meg Ryan na crvenom tepihu na Sarajevo Film Festivalu
Američka glumica Meg Ryan na crvenom tepihu na Sarajevo Film Festivalu

Kako je saopćio Sarajevo Film Festival, "holivudska zvijezda poznata po svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Imaš poštu".

Poznata glumica će u otvorenom kinu Metalac pozdraviti publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Osim Ryan, na SFF su stigli i američki glumac John Turturro te scenaristi i redatelji Cord Jefferson, Alexander Payne i Elia Suleiman.

XS
SM
MD
LG