Lokalni izbori u BiH raspisani, budžeta nema

Otvaranje biračkih kutija po završenom glanju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, u Zenici, centralna BiH, 7. oktobar 2018.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 4. oktobra 2020. Međutim, sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Pročitajte i ovo: Lokalni izbori u BiH, osim Mostara, raspisani za 4. oktobar

"Zbog neusvajanja budžeta Centralna izborna komisija (CIK) BiH je onemogućena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki", kazala je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina, na konferenciji za novinare.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine popisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Procjena CIK-a je da je za organizaciju izbora neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura.

Centralna izborna komisija BiH je navela kako neće donijeti uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, "nego će oni biti usvojeni nakon što se osiguraju sredstva za provedbu lokalnih izbora".

Zašto budžet nije usvojen?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu, usvojilo je Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija, nisu glasali, zbog, kako je izjavio Tegeltija, trenutne situacije sa pandemijom COVID-19.

Pročitajte i ovo: Usvojen Nacrt budžeta BiH, bez saglasnosti RS

Narodna Skupština Republike Srpske u februaru je donijela odluku po kojoj se od predstavnika Republike Srpske traži da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima Bosne i Hercegovine do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH.

Pročitajte i ovo: Skupština RS usvojila zaključke o 'antidejtonskom djelovanju' Ustavnog suda BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, nije odgovorio na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) kada će Vijeće ministara BiH ponovo razmatrati budžet i hoće li razmotriti odluku o preraspodjeli sredstava iz budžetske rezerve za finansiranje izbora.

Na isto pitanje odgovor RSE nije dobio ni od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda, i ministar prometa i komunikacija, Vojin Mitrović rekli su da ne žele to komentarisati.

Mirko Okolić zamjenik ministra odbrane, jedan od kadrova iz RS na koje se odnosi odluka NSRS, kaže kako se u BiH može napraviti sve ukoliko ima dogovora i kompromisa. O tome hoće li glasanje za usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine biti izuzeto od odluke Narodne skupštine RS Okolić kaže:

"To će biti odluka organa Republike Srpske i ona će se vjerovatno odrediti prema ovom današnjem raspisivanju izbora od strane CIK-a."

Može li se izdvojiti novac za izbore?

Bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vehid Šehić, kaže za Radio Slobodna Evropa, da postoji zakonska mogućnost da se novac izdvoji iz budžetskih rezervi Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i prebaci na račun Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Time bi se, kako navodi, mogli blagovremeno pripremiti tehnički preduslovi za održavanje lokalnih izbora poput štampanja glasačkih listića, prijava stranaka i kandidata i ostalog.

"Odluka o privremenom finansiranju je ustvari ‘kopirani’ budžet iz 2019. godine, a svaki budžet ima budžetske rezerve. One su u prosjeku oko 10 do 15 miliona KM (5 do 7,5 miliona eura). U slučaju da budžet nije usvojen, Vijeće ministara BiH može donijeti odluku o preusmjeravanju sredstava iz budžetskih rezervi za potrebe organizovanja izbora u BiH", objašnjava Šehić za RSE I dodaje da je ova mogućnost predviđena Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo: Preventivne mjere Centralne izborne komisije BiH

Iz Vijeća ministara BiH za Radio Slobodna Evropa podsjetili su na Izmjene zakona o finansiranju institucija BiH koje u članu 1 stoji da za vrijeme trajanja privremenog finansiranja Vijeće ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine.

Rashodi po ovom osnovu odobravaju se u skladu s odredbama člana 17. ovog zakona kojima je propisano korištenje tekuće rezerve."

Iz CIK-a podsjećaju da je država dužna, ako ne usvajanjem budžeta, onda na drugi način, obezbijediti sredstva za organizaciju i održavanje izbora, kako je propisano Izborni zakonom BiH.

Procedure organizacije izbora traju 150 dana, kažu iz CIK-a, kako bi proces bio u skladu sa evropskim standardima.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko), u izvještaja koji je, u srijedu, predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, podsjetio je da BiH nema državni budžet, zbog čega i održavanje lokalnih izbora planiranih za oktobar, mogu biti dovedeni u pitanje.

Pročitajte i ovo: Incko pred UN-om: Usred pandemije BiH bez usvojenog državnog budžeta

“Čini se da je rad Centralne izborne komisije BiH (CIK) i dalje potkopan djelovanjem političkih partija koje osporavaju imenovanje članova CIK-a”, piše između ostalog u Inckovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Izbori u Mostaru neizvjesni

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se svake četiri godine.

Na lokalnim izborima biraju se 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 Skupština opština u Republici Srpskoj (RS), 120 načelnika opština u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 Skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta.

Centralna izborna komisija BiH u četvrtak nije raspisala izbore za Grad Mostar, koji u tom gradu nema od 2008.godine.

Kako je rečeno, izbori za vijećnike u Gradskom vijeću grada Mostara raspisaće se po sticanju neophodnih uslova za održavanje izbora u tom gradu.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, od svih 14 prioriteta koje Brisel traži od vlasti BiH da ispune, kako bi se razmatrao kandidatski status, "na prvom su mjestu demokratski izbori i standardi, te izbori u Mostaru koji se nisu održali već 12 godina".

"To je veoma visoko na našoj agendi i neće otpasti zbog krize i COVID-19. Stalno podsjećam ključne političke igrače da nađu odgovor na ova jako važna pitanja. Veoma važno pitanje je da se građanima Mostara dozvoli da glasaju poslije tako dugo vremena. Postoji i odluka Evropskog suda za ljudska prava, donesena u oktobru prošle godine, takozvani "Baralija" slučaj, koji jasno stavlja odgovornost na političko vodstvo", naveo je Sattler.

Pročitajte i ovo: Sattler: Reafirmisanje evropske perspektive na samitu EU-Zapadni Balkan

Izbori u Mostaru su posljednji put održani u oktobru 2008. godine.​

U međuvremenu, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu je, na osnovu tužbe Mostarke Irme Baralije, u oktobru presudio u njenu korist i naložio Parlamentu BiH da izmijeni Izborni zakon, najkasnije u roku od šest mjeseci od kada presuda postane konačna, kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Pročitajte i ovo: Rok uskoro ističe, izbori u Mostaru se ne naziru

Zašto su poništena izborna pravila za Mostar?

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2010. godine poništio posebna izborna pravila za Mostar, koje je 2004. godine proglasio tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown.

Odluka Ustavnog suda donesena je nakon apelacije hrvatskih stranaka, koje su tvrdile da po Ashdownovim pravilima jedan bošnjački glas u Mostaru vrijedi više nego hrvatski glas, zbog organizacije grada na, po tri većinske hrvatske i bošnjačke općine, koje su davale jednak broj vijećnika za Gradsko vijeće, iako hrvatske općine-izborne jedinice imaju veći broj glasača.

Tokom više pregovora Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA) koje su godinama na vlasti u Mostaru, nije postignuta saglasnost o novim izbornim pravilima za Mostar.

Centralna izborna komisija je na svojoj sjednici, također, donijela i odluku o zaključivanju biračkog spiska po kome pravo glasa ima 3.374. 364 bosanskohercegovačka državljanina.

Saradnja na tekstu: Dženana Halimović