Američki predsjednik smatra da je potreban privremeni prekid vatre u Gazi

Dječak vuče kolica u Khan Younisu, Pojas Gaze, 15. februara 2024.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je potreban "privremeni prekid vatre" u Pojasu Gaze, opkoljenom i bombardovanom od strane Izraela da bi se "izvukli taoci" i dodao da se "uvijek nada da bi se to moglo ostvariti".

"Nadam se da u međuvremenu Izraelci neće izvesti veliku kopnenu invaziju", rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući o mogućoj ofanzivi na grad Rafahu na jugu Gaze gdje se skupilo 1,4 miliona ljudi, većinom raseljenih zbog sukoba, piše AFP.

Palestinski lideri, UN i mnoge zemlje su izrazili zabrinutost za posljedice takve ofanzive po stanovništvo koje je već suočeno sa humanitarnom katastrofom.

"Tokom proteklih sedam dana vodio sam duge diskusije s izraelskim premijerom (Benjaminom Netanyahuom) od kojih je svaka trajala skoro jedan sat", naglasio je Biden.

"Branio sam ideju i držim je se čvrsto da nam je potreban privremeni prekid vatre da izvučemo zatvorenike napolje, da izvučemo taoce napolje. To je u toku. Još uvijek se nadam da se to može ostvariti", dodao je američki predsjednik.

čitajte

Izrael obećava da će sarađivati s Egiptom prije vojne operacije u RafahuOfanziva Izraela na Rafu, test za mirovni sporazum sa Egiptom? Bolnica Nasser pod opsadom, Izrael nastavlja bombardirati Gazu

Prema podacima Izraela, više od 130 talaca je još uvijek u Gazi, od kojih 30 nisu više živi. Oteto ih je oko 250 tokom napada palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.160 ljudi, uglavnom civila.

Od tada Izrael vodi rat protiv Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. U tom ratu ubijeno je 28.775 Palestinaca, najviše žena i djece, prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Pročitajte i ovo: Bajden okrivio Putina za smrt Alekseja Navaljnog