Dostupni linkovi

Izrael obećava da će sarađivati s Egiptom prije vojne operacije u Rafahu


Raseljeni Palestinci kampuju blizu granične ograde između Gaze i Egipta, 16. februara 2024. godine u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.
Raseljeni Palestinci kampuju blizu granične ograde između Gaze i Egipta, 16. februara 2024. godine u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

Izraelski ministar spoljnih poslova izjavio je u petak da će Izrael sarađivati s Egiptom prije vojne operacije u Rafahu na krajnjem jugu Pojasa Gaze.

"Egipat je naš saveznik. Mi imamo mirovni sporazum s Egiptom i djelovaćemo tako da ne nanesemo štetu egipatskim interesima", rekao je Israel Katz na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, prenosi AFP.

"Mi ćemo djelovati u Gazi poslije koordinacije s Egiptom", dodao je izraelski ministar i najavio da će Izrael obavještavati američkog predsjednika Joea Bidena o vojnoj ofanzivi.

Palestinski lideri, UN i mnoge zemlje su izrazile zabrinutost za katastrofalne posljedice po stanovništvo takve ofanzive i osudile stvaranje nove generacije izbjeglica bez izgleda da se vrate.

Međutim, šef izraelske diplomatije je ponovio odlučnost svoje zemlje da izvede tu operaciju kako bi ušla u trag militantnoj organizaciji Hamas, koju su SAD i EU označili kao terorističku.

"Ako lider Hamasa u Gazi Yahya Sinwar i ubice Hamasa misle da mogu naći utočište u Rafahu to se neće desiti. Mi ćemo obezbijediti civilima područja da odu i bavićemo se Hamasom", rekao je Katz.

Od početka rata Kairo upozorava protiv prisilnog raseljavanja palestinskog stanovništva na Sinaju, egipatskoj teritoriji koja se graniči sa Rafahom.

Tamo je oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je većina pobjegla od sukoba, a granica s Egiptom je zatvorena.

Izrael i Egipat su 1979. godine sklopili mir, prvi između jedne arapske zemlje i jevrejske države.

Prema izvještajima medija, Kairo prijeti da suspenduje taj sporazum ako Izrael potisne Palestince ka Sinaju.

XS
SM
MD
LG