Ubistvo lidera Hezbollaha 'mjera pravde', rekao Biden

Američki predsjednik Joe Biden tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a 24. septembra 2024.

Ubistvo lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha je "mjera pravde za njegove brojne žrtve" rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Izraelske snage ubile su u zračnim napadima na Bejrut lidera Hezbollaha, militantne grupe i političke partije koja kontroliše veći dio južnog Libana. Njegovo ubistvo potvrdio je i Hezbollah.

Biden je rekao da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od grupa koje podržava Iran. Rekao je da je uputio ministra odbrane Lloyda Austina da dodatno poboljša odbrambeni položaj američkih vojnih snaga na Bliskom istoku kako bi odvratili agresiju i smanjili rizik od šireg rata.

Rekao je i da je izraelski napad bio odgovor na odluku Nasralaha da otvori “sjeverni front” protiv Izraela nakon što je Hamas, kojeg EU i SAD označavaju kao terorističku organizaciju, započeo napad 7. oktobra.

Biden je također rekao da SAD imaju za cilj da diplomatskim putem smire tekuće sukobe u Gazi i Libanu.

Pročitajte i ovo: Hezbolah potvrdio da je njihov lider Hasan Nasralah ubijen, novi napadi na Bejrut

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i demokratska predsjednička kandidatkinja rekla je da je diplomatija i dalje “najbolji put ka zaštiti civila i postizanje trajne stabilnosti” u regionu.

"Hassan Nasrallah je bio terorista sa američkom krvlju na rukama", rekla je ona i dodala da "imam nepokolebljivu posvećenost sigurnosti Izraela".

"Uvijek ću podržavati pravo Izraela da se brani od Irana i terorističkih grupa koje podržava Iran, kao što su Hezbolah, Hamas i Huti."

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je u međuvremenu rekao da je "ozbiljno zabrinut" zbog "dramatične eskalacije" koja je viđena u Libanu u posljednja 24 sata.

U međuvremenu traju izraelski napadi na Bejrut i južni Liban, a libanski zvaničnici su rekli da je ubijeno najmanje 11 osoba i ranjeno 108. Od ponedeljka je u izraelskim napadima ubijeno skoro 800 osoba.

Sjedinjene Države su Hezbollah proglasile za terorističku organizaciju, dok je Evropska unija na crnu listu stavila samo naoružano krilo organizacije, ali ne i političku stranku. Hezbollahova politička stranka ima mandate u libanskom parlamentu.

Hezbollah je osnovan prije 40 godina uz pomoć Irana, a Nasrallah se grupi pridružio 1982. godine. Predvođen Nasralahom, Hezbolah je razvio bliske veze sa oružanim grupama i drugima koje podržava Teheran, pomažući u obuci i naoružavanju njihovih boraca.