Biden upozorio na 'potpuni rat' nakon izraelskih napada na Liban

Američki predsjednik Joe Biden obraća se Generalnoj skupštini UN-a 24. septembar 2024.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je na "potpuni rat" na Bliskom istoku, pozivajući lidere da pronađu diplomatska rješenja i u Libanu i u Gazi.

"Potpuni rat nije ni u čijem interesu", rekao je Biden u Generalnoj skupštini UN-a nakon što je u izraelskim napadima u Libanu usmjerenim na Hezbolah ubijeno više od 550 osoba.

"Iako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće", rekao je Biden.

"Zapravo, ostaje jedini put do trajne sigurnosti koji omogućava stanovnicima obje zemlje da se sigurno vrate u svoje domove na granici. I to je ono na čemu neumorno radimo," rekao je Biden.

Tokom obraćanja UN-u Biden je rekao da invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu "nije postigla svoj konačni cilj" i pozvao zemlje članice da nastave sa podrškom Kijevu.

Putin je "htio da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna", rekao je Biden.

"Svijet mora odabrati da li će održati podršku za Ukrajinu ili se udaljiti od te agresije," rekao je američki predsjednik u obraćanju u New Yorku. "Moj odgovor je da mi nećemo odustati od naše podrške Ukrajini," dodao je Biden. Otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. SAD i zapadni saveznici dali su milijarde dolara vojne pomoći, a uveli su i nekoliko krugova sankcija Rusiji.

Pročitajte i ovo: Biden ne odustaje od primirja u Gazi, kažu iz Bijele kuće

U Sjedinjenim Državama nalazi se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će se UN-u obratiti dan nakon Bidena.

Sa još četiri mjeseca preostala na funkciji, Biden se obraća u UN-u dok ratovi u dvije regije postavljaju izazove koji će vjerovatno nadživjeti njegovo predsjedništvo.

Bidenovim predsjedništvom dominirali su vanjskopolitički izazovi od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. do napada palestinskog Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, u južnom Izraelu i uzimanja talaca 7. oktobra i izraelskog napada na Gazu.

Suprotstavljanje Kini i Iranu, koji podržavaju i Hamas i Hezbolah, također su bili neki od izazova sa kojima se suočavao Biden.

Njegov govor u UN-u je centralni dio dvodnevne posjete svjetskih lidera New Yorku na skupštini tokom koje će biti govora o klimi, ali i bit će održan sastanak sa predsjednikom Vijetnama.