Dostupni linkovi

Biden ne odustaje od primirja u Gazi, kažu iz Bijele kuće


Američki predsjednik Joe Biden u Pensilvaniji, 16. septembar 2024.
Američki predsjednik Joe Biden u Pensilvaniji, 16. septembar 2024.

Američki predsjednik Joe Biden odlučan je da postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o taocima sa Hamasom, koje EU i SAD smatraju za teroristčku organizaciju. Biden istovremeno nastoji da smanji tenzije na granici Izraela s Libanom, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"On apsolutno nije odustao", rekao je Sullivan u intervjuu za MSNBC par sati prije posljednjeg Bidenovog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kao predsjednik SAD-a.

Biden će se u New Yorku okupiti sa ostalim svjetskim liderima kako bi radili na sporazumu o prekidu vatre u Gazi i vraćanju taoca, te spriječavanju sveopšteg rata na Bliskom istoku, rekao je Sullivan.

Rekao je i da postoje izazovi u postizanju dogovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa Yahya Sinwara i rekao da naročito Hamas i Sinwar "ne žele da naprave dogovor".

"Ali odlučni smo da nastavimo", rekao je Sullivan.

Sjedinjene Države rade na smirivanju tenzija u regiji od napada Hamasa 7. oktobra na Izrael koji je doveo do skoro godinu dana dugih napada na Pojas Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost rekao je i da je tinjajući sukob sa Hezbolahom na sjevernoj granici sa Izraelom rastao ali i nestajao od 7. oktobra, no da je sada u porastu.

"Vjerujem da možemo pronaći način da postignemo smanjenje tenzija između Izraela i preko te sjeverne granice između Izraela i Libana i donesemo diplomatsko rješenje koje omogućava ljudima da se vrate u svoje domove", rekao je Sullivan.

Izraelski vazdušni napadi na ciljeve Hezbolaha nastavljeni su tokom noći dok hiljade ljudi i dalje napuštaju domove na jugu Libana.

Vlasti Libana su izvijestile o najmanje 558 mrtvih i još 1.835 ranjenih u napadima.

Izrael je izvijestio da je na mete u Libanu izveo više od 1.300 napada, jedan od njih i na glavni grad Bejrut.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG