Belorusija tvrdi da je oborila dronove iz Ukrajine, jača snage uz granicu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, 26. mart 2024.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u subotu da su beloruske protivvazdušne snage uništile nekoliko meta iznad teritorije te zemlje lansiranih iz Ukrajine.

Beloruska novinska agencija Belta prenela je da je Lukašenko rekao da je najverovatnije reč o dronovima lansiranim iz Ukrajini, ne navodeći nikakve dokaze, preneo je Beloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Belorusija je saopštila da je poslala dodatne trupe da pojačaju granicu s Ukrajinom, pošto je navela da su ukrajinski dronovi narušili njen vazdušni prostor tokom vojnog upada Kijeva u rusku Kursku oblast.

Pročitajte i ovo: Rusija uvodi antiterorističke mere u tri pogranična regiona dok Ukrajina nastavlja napad

Ukrajina nije komentarisala Lukašenkovu izjavu.

Lukašenko je rekao da je "desetak" meta narušilo beloruski vazdušni prostor u istočnom regionu Mogiljeva koji se graniči s Rusijom, zbog čega je Minsk stavio svoje vazduhoplovne snage i snage protivvazdušne odbrane u stanje visoke pripravnosti.

On je dodao da su druge mete "prenesene" u Rusiju i kasnije uništene blizu ruskog grada Jaroslavlja.

Prethodno je u subotu rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage presrele šest dronova u Jaroslavskoj oblasti.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je da je "s obzirom na situaciju u Ukrajini i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga izdao je naređenje da se pojačaju trupe u taktičkim rejonima Gomel i Mozir kako bi se odgovorilo na takve provokacije".

"Snage za specijalne operacije, kopnene trupe i raketne snage, uključujući sisteme Polonez i Iskander, dobile su zadatak da se rasporede u određena područja", rekao je on.

Hrenin je rekao da je Belorusija narušavanje njenog vazdušnog prostora smatra provokacijom i da je " spremna da odgovori".

Uz izveštaj Reutersa