Avion čiji je dio trupa otpao tokom leta i ranije je izazivao zabrinutost

Fotografija nastala tokom leta Alaska Airlinesa kada je otpao dio trupa aviona, 5. januara 2024.

Novi mlazni avion Boeing koji je pretrpio eksplozivni gubitak pritiska u putničkoj kabini u letu iznad Oregona u Sjedinjenim Državama nije bio korišten za letove za Havaje nakon što se lampica upozorenja, koja ukazuje na problem s pritiskom zraka, palila na tri nedavna leta, rekla je jedna američka federalna zvaničnica, piše AP.

Alaska Airlines odlučila je ograničiti letove na duge letove iznad vode kako bi se taj avion "veoma brzo vratio na aerodrom" ako se lampica upozorenja ponovo upali, rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB), Jennifer Homendy.

Ona je navela da svjetlo za pritisak možda nije povezano s incidentom u petak u kojem je dio trupa - "čep" koji je pokrivao neiskorištena izlazna vrata odletio s Boeinga 737 Max 9 dok je nakon uzlijetanja bio na svega 4,8 km iznad Oregona.

NTSB je saopćio da je izgubljeni "čep" trupa s vratima našao u nedjelju blizu Portlanda u Oregonu.

Istražitelji će ispitati taj dio veličine 66 puta 121 centimetar, težak 28,5 kg, u potrazi za znakovima kako se otkinuo.

Homendy je na pres-konferenciji u nedjelju iznijela nove detalje o haotičnoj sceni u avionu.

Eksplozivna navala zraka oštetila je nekoliko redova sjedišta i povukla izolaciju sa zidova. Vrata pilotske kabine su se otvorila i udarila u vrata toaleta.

Pritisak je otkinuo slušalice kopilotu, a kapetan je izgubio dio slušalica. Kontrolna lista radnji za hitne situacije, koja je bila na dohvat ruke pilota, izletjela je iz kabine, navela je Homendy.

U konačnici, avion se vratio u Portland, a niko od 171 putnika i šest članova posade nije teže povrijeđen.

Pročitajte i ovo: Nakon američkog, i evropski regulator prizemljio avione Boeing 737 Max 9

Nekoliko sati nakon incidenta, američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) naredila je prizemljenje 171 od 218 aviona Max 9, uključujući sve koje koriste Alaska Airlines i United Airlines, dok ne budu pregledani.

Alaska Airlines, koja ima 65 Maxa 9, i United, sa 79, jedine su američke aviokompanije koje lete tim konkretnim modelom Boeingovog "radnog konja" 737.

Boeing još nije uputstvo za kontrolu dostavio FAA-u na pregled i odobrenje, kaže osoba upoznata sa situacijom.

Boeing je odbio komentirati ove navode.

Bez nekih aviona, Alaska Airlines je otkazala 170 letova - više od jedne petine svog rasporeda, dok je United ukinuo oko 180.

Američka demokratska senatorica Maria Cantwell iz Washingtona, inače predsjednica Odbora američkog Senata za trgovinu, nauku i transport, rekla je da se slaže s odlukom o prizemljenju aviona Max 9.

"Proizvodnja u zrakoplovstvu mora ispunjavati zlatni standard, uključujući inspekcije kontrole kvalitete i jakog nadzor FAA", rekla je ona u saopćenju.

čitajte Američko tijelo FAA prizemljilo neke avione Boeing 737-9 nakon incidenta tokom leta

Max je najnovija verzija Boeingovog 737, dvomotornog aviona s jednim prolazom kroz putničku kabinu koji se često koristi na domaćim letovima u Sjedinjenim Državama. Taj model aviona je ušao u upotrebu u maju 2017. godine.

Dva mlažnjaka Max 8 srušila su se 2018. i 2019. godine, pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Svi avioni Max 8 i Max 9 bili su prizemljeni širom svijeta skoro dvije godine dok Boeing nije promijenio automatizirani sistem kontrole leta koji je bio uzrok nesreća.

Max su mučili i drugi problemi, uključujući nedostatke u proizvodnji, zabrinutost zbog pregrijavanja koje je navelo FAA da pilotima poruči da ograniče upotrebu sistema protiv leda i mogući labav vijak u sistemu kormila.