Dostupni linkovi

Nakon američkog, i evropski regulator prizemljio avione Boeing 737 Max 9


Prizemljeni avioni Boeinga 737 Max na aerodromu u Washingtonu, SAD, 17. novembra 2020.
Prizemljeni avioni Boeinga 737 Max na aerodromu u Washingtonu, SAD, 17. novembra 2020.

Odluka američkog regulatora o prizemljivanju Boeinga 737 MAX 9 nakon najnovijeg incidenta u Sjedinjenim Državama je pokrenula talas reakcija regulatora i prevoznika.

I Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) je prihvatila odluku o prizemljivanju, naglasivši ujedno da ih prevoznici iz članica u EU ne koriste, piše Reuters.

Nakon ispadanja vrata pod pritiskom usred leta i prisilnog povratka aviona Alaska Airlinesa na aerodrom u Portlandu, američki regulatori su privremeno prizemljili Boeingove avione 737 Max 9 radi sigurnosnih testova.

Prije gotovo pet godina regulatori širom svijeta su povukli iz saobraćaja sve Boeingove avione 737 Max zbog dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Trenutno svjetski prevoznici koriste oko 215 Boeingovih mlaznjaka tipa 737 Max 9, pokazuju podaci analitičke fire za vazduhoplovstvo Cirium, a oko 170 njih ima vrata koja su u subotu otpala usred tokom leta Alaska Airlinesa.

Ostali modeli imaju drugačiji tip vrata za evakuaciju.

Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo je izvijestila u subotu da u Velikoj Britaniji nisu registrovati avioni na koje se odnosi direktiva američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA).

Dodali su i da će od svih operatera aviona 737 Max 9 koji uđu u britanski vazdušni prostor tražiti da se poštuju uredbe američkog regulatora.

Kineski regulator je zatražio pojedinosti o incidentu, rekao je u subotu upućeni izvor. Bloomberg je ranije javio da Kina još nije odlučila da li će nešto da preduzme.

Evropska agencija za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA) je usvojila u nedjelju uredbu američkog regulatora o privremenom prizemljivanju Boeingovih aviona 737 Max 9.

Ipak, napomenuli su da nijedan prevoznik članica EU nema u floti letjelicu "prizemljene" konfiguracije.

Brazilski regulator ANAC je objavio u nedjelju da se odluka američkog FAA automatski primjenjuje na sve letove u Brazilu. Napomenuli su da avione tog tipa na međunarodnim letovima na relaciji prema aerodromu Guarulhos u Sao Paulu koristi samo Copa Airlines.

Transport Kanada je izvijestila u nedjelju da kanadski prevoznici ne koriste avione Boeing 737 Max 9. Regulator Ujedinjenih Arapskih Emirata je naglasio u nedjelju da nijedan njihov nacionalni prevoznik ne koristi letjelice na koje se nalog američkog regulatora odnosi.

Indijska uprava za civilno vazduhoplovstvo (DGCA) je navela u ponedjeljak da su Boeingovi avioni 737 Max 8 "prošli" test. Istakli su i da nijedan indijski prevoznik ne koristi 737 Max 9.

Aviokompanija Alaska Airlines je prizemljila u subotu svih 65 Max 9 aviona, a nakon propisanih provjera i radova na održavanju vratila je u saobraćaj njih 18. U nedjelju su otkazali 170 letova i još 60 u ponedjeljak, nakon naloga FAA.

Među američkim prevoznicima Boeinge 737 Max 9 koristi još samo United Airlines, koji je u subotu naveo da privremeno obustavlja sve njihove letove radi inspekcije. U nedjelju otkazali su 230 letova.

Panamski prevoznik Copa Airlines u subotu je izvijestio da je privremeno prizemljio 21 avion 737 Max 9, dodavši da "očekuje da će ih "bezbjedno i pouzdano vratiti na raspored letova u roku od iduća 24 sata". Očekuju se kašnjenja i otkazivanja, dodali su.

United Airlines je krajem septembra imao u floti 26 aviona tipa Boeing Max 9, ali ih koristi u dvije različite konfiguracije.

FlyDubai je izvijestio u nedjelju da se uredba američkog regulatora ne odnosi na njihova tri aviona Boeing 737 MAX 9.

Aviokompanija Turkish Airlines je javila u nedjelju da je povukla iz saobraćaja pet letjelica radi inspekcije.

XS
SM
MD
LG