Analitičari: Manjinske partije najveći dobitnici

Skupština Crne Gore, foto: Savo Prelević

Prema prognozama političkih analitičara vladajuća koalicija, koja je na parlamentarnim izborima u nedjelju osvojila relativnu većinu, vjerovatno će novu Vladu formirati u postizbornoj koaliciji sa manjinskim strankama.

Ne isključuju ni mogućnost povratka Mila Đukanovića u izvršnu vlast.

Za direktorku Centra za građansko obrazovanje, analitičarku političkih prilika u Crnoj Gori Daliborku Uljarević, glavni dobitnik izbora su manjinske stranke koje su došle u poziciju jezička na vagi, odnosno koje će odlučiti ko će formirati novu vlast, pošto politički savez DPS, SDP i Liberalne partije nije osvojio natpolovičnu većinu.

"Ne vjerujem da će oni u ovoj konstalaciji odnosa pristupiti opozicionim partijama već će dati podršku vladajućoj koaliciji, ali je to zasigurno jedan snažan pokazatelj slabljanja onoga što je do sada izgledalo kao jedna neprikosnovena i snažna vlada DPS i SDP, u ovim izborima sa Liberalnom partijom", ističe Uljarević.

I prema riječima direktora nevladine organizacije Centar za monitoring Zlatka Vujovića, realno je očekivati da će Vladajuća koalicija DPS-SDP-LP apsolutnu premoć u parlamentu i novu Vladu formirati sa predstavnicima manjskih stranaka. Međutim, to ne mora biti siguran scenario.

"Vidjeli smo situaciju u Srbiji gdje je bilo potpuno izvjesno da je moguće formiranje nove vladajuće većine na osnovama one koja je do tada bila vladajuća, pa smo vidjeli da to ipak nije ništa garantovalo. Mislim da je ipak u Crnoj Gori izvjesnije da će DPS i SDP uspjeti sa svojim dosadašnjim partnerima iz manjinskih partija da formiraju vlast. Međutim, ono što je razlika u odnosu na prethodne izbore da ove manjinske partije tada nijesu imale takozvani "ucjenjivački kapacitet" odnosno nijesu bile te koje su odlučivale, već su bile u koaliciji za rad neke procjene vladajuće koalicije da je dobro da uključe i manjinske političke partije", kaže Vujović.

Osvrćući se na ključne poruke parlamentarnih u susret predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji bi trebalo da se održe na proljeće sljedeće godine, Daliborka Uljarević smatra da pobjeda vladajuće koalicije nije tako ubjedljiva kao što nije ni poraz opozicije.

"Činjenica da sve ono što nije osvajanje apsolutne većine predstavlja poraz za vladajuću koaliciju i u tom dijelu ona jeste najveći gubitnik, iako u onome što je izraz u mandatima ona izlazi sa jednom većinskom podrškom i to u nekakvom nastupajućem periodu ukazuje na potrebu ili unutar vladajuće koalicije da ozbiljno naprave neke promjene ili da i oni sami prihvataju nešto što je neminovnost i što nosi proces demokratizacije, a to je mogućnost gubljenja vlasti na izborima", kaže Uljarević.

Nakon svega čini se da dobar dio političke javnosti kao jedno od glavnih, postavlja pitanje da li će se Đukanović vratiti na državnu funkciju, bilo u izvršnu vlast kao premijer ili kao kandidat na nastupajućim predsjedničkim izborima.

"On je tu mogućnost najavio tokom same predizborne kampanje. Mislim da je to u tom trenutku bio više poziv za jednu homogenizaciju biračkog tijela, ali ne treba isključiti mogućnost da on u ovom trenutku preuzme vođenje vladom, pri čemu ja ne bih očekivala da to bude do kraja mandata, ali se čini potrebnim radi onoga što je kontrola nad DPS, kao i kontrola nad čitavom vladajućom koalicijom i meni se čini vjerovatnim da će on biti taj mandatar koji će formirati ovu vladu, ali vidjećemo da li će je on voditi do kraja samog mandata", zaključila je Uljarević.