Hil o uvođenju sankcija Rusiji: Kremlju treba poslati jasnu poruku

Ambasador SAD Kristofer Hil ispred Narodne skupštine Srbije

Sve zemlje bi trebalo da upute poruku Rusiji da je ono što radi u Ukrajini neprihvatljivo za čitav civilizovani svet, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill).

Hill je to rekao 24. aprila odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) šta očekuje od sednice Odbora sa spoljne poslove u parlamentu Srbije koji bi istog dana trebalo da raspravlja o inicijativi za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

Predsednik Odbora Borko Stefanović, inače poslanik najbrojnije opozicione poslaničke grupe "Ujedinjeni" u Skupštini Srbije, podneo je krajem 2022. predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije i Evropske unije (EU) a koja podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji.

Pročitajte i ovo: Odložena rasprava o inicijativi za uvođenje sankcija Rusiji u Skupštini Srbije

Ambasador SAD je rekao da je Evropska unija (EU) bila jedinstvena po pitanju podrške Ukrajini.

"Jedan od elemenata toga je da se pokaže da su neprihvatljivi zločini koje je Rusija počinila u susednoj zemlji", rekao je Hil.

On je dodao da je odluka o uvođenju sankcija na Srbiji i da ne može on da odlučuje u ime Srbije.

"Mislim da bi o tome trebalo da bude više javne rasprave. Srbija donosi odluke u svoje ime, ne ja. Međutim, moje mišljenje je da Rusija treba da dobije jasnu poruku od svih da je njeno mišljenje neprihvatljivo za civilizovani svet", rekao je Hil.

Iako je u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, Srbija se do sada nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Ruske Federacije.

Pročitajte i ovo: Skupština Srbije otvorila vrata za sankcionisane ruske poslanike

Time je, uz Tursku, jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja nije uskladila svoju spoljnu politiku sa zajednicom država čijem članstvu teži.

Rusija je među državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a takođe blokiraju članstvo te zemlje u međunarodnim organizacijama.

To je i jedan od razloga zbog čega vlasti u Srbiji nisu uvele sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Drugi razlog je energetska zavisnost Srbije od Rusije.