Allen: Zajednica općina je bitan korak za euroatlantski put Kosova

Elizabeth Allen i Vjosa Osmani, Priština, 19. svibnja 2024.

Američka državna podtajnica za diplomaciju i javne poslove Elizabeth Allen smatra da je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu bitan korak u ostvarenju euroatlantskih ciljeva ove zemlje.

Ona je to izjavila u nedjelju nakon sastanka s predsjednicom Kosova, Vjosom Osmani.

"Potvrđujem da podržavamo put Kosova prema euroatlantskim institucijama kroz blisku suradnju i znam da vam je to važno. Razgovarali smo o bitnom koraku na euroatlantskom putu Kosova, o zajednici općina sa srpskom većinom", rekao je Allen.

Poduzimanje koraka prema formitanju te zajednice takođe je uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Europe, vodećoj organizaciji na području ljudskih prava.

Dan pred sastanak Odbora ministara Vijeća Europe, kosovske vlasti su rekle da će tijekom mjeseca svibnja uputiti prijedlog za formiranje zajednice općina sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova na razmatranje, ali su visoki dužnosnici Zapada rekli da je tako nešto nedovoljno za ispunjenje uvjeta.

Odbor ministara Vijeća Europe sastaje se jednom godišnje, a nije jasno kada će Kosovo moći postati članica te organizacije.

opširnije Kosovo sa praga Savjeta Evrope u neizvjesnost

Nakon sastanka, Osmani i Allen potpisali su sporazum o razumijevanju između Sjedinjenih Država i Kosova, protiv manipulacije informacijama od strane stranih država.

Osmani je rekla da posjet Elizabeth Allen simbolizira postojano partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, kao i da dokazuje obostranu predanost suradnji, u borbi protiv zajedničkih izazova.

"U svjetlu globalnih kretanja i dinamike, izazovi su nedvojbeno sve veći. Međutim, naša se suradnja materijalizirala na izvanredne načine", rekla je predsjednica spomenuvši niz potpisanih sporazuma s američkim agencijama koje djeluju na Kosovu.

Osmani je istakla da će novopotpisani sporazum pomoći da se udruže snage protiv manipulacije informacijama, ocijenivši da kampanje dezinformiranja predstavljaju veliku prijetnju stabilnosti Kosova i Zapadnog Balkana, spominjući i rizik od kibernetičkih napada.

"Nažalost, ni Kosovo nije pošteđeno ovih napada, koji dolaze i intenziviraju se kao posljedica utjecaja Rusije u regiji, preko svog satelita Srbije. To nije samo uznemirujuće, već predstavlja i aktivnu prijetnju destabilizaciji naše regije", ocijenila je Osmani.

čitajte

EU poručuje da se nacrt Zajednice treba predstaviti u dijaloguNajava Kosova da priprema nacrt statuta za Zajednicu 'još jedan trik' Prištine, kaže Vučić

Elizabeth Allen je 15. svibnja posjetila i Srbiju.

Ondje se susrela s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarala i o važnosti napretka u dijalogu s Kosovom.

Kosovo i Srbija vode dijalog u Briselu za normalizaciju odnosa od 2011. godine.

Strane su potpisale niz sporazuma, ali nisu svi provedeni.

Europska unija ponavlja kako je rješavanje svih problema između dviju zemalja vrlo važan čimbenik za njihov europski put.