Dostupni linkovi

EU poručuje da se nacrt Zajednice treba predstaviti u dijalogu


Zastave Evropske unije vijore pored sedišta EU u Briselu, 20. septembra 2023.
Zastave Evropske unije vijore pored sedišta EU u Briselu, 20. septembra 2023.

Evropska unija (EU), smatra da nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima.

Peter Stano, portparol EU je u pisanom odgovoru naglasio da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine budući da je nepoznat za evropske institucije. Upozorio je međutim, da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Kosova i Srbije.

"Sadržaj statuta koji je najavljen za izradu kosovske vlade je nepoznat i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", naglasio je Stano.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala (Donika Gërvalla) izjavila je u četvrtak da je pismom obavestila Savet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu".

Ovaj nacrt biće upućen na tumačenje Ustavnom sudu do kraja maja.

Evropski portaprol, Peter Stano je pozdravio spremnost Kosova da se konačno angažuje sada jer od 2013. godine, prema njemu, nažalost Kosovo nije preduzelo nikakve korake ka uspostavljanju Zajednice.

Stano podseća da je u oktobru prošle godine, EU, uz podršku svojih država članica i partnera predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje Zajednice, zasnovanog na najboljim evropskim modelima i praksi, kao i kosovskom zakonskom okviru.

Evropski savet, kaŽe Stano je u decembru 2023. pozdravio spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU.

"Ovo je formalno priznanje dokumenta od strane svih 27 država članica EU", poručio je portparol EU.

Vlada Kosova je do sada odbijala da se bavi formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza Kosova od 2013. godine. Međnarodna zajednica redovno zahteva od zvanične Prištine da ispuni ovu obavezu.

Međutim konkretni koraci ka formiranju ovog tela, postali su neforlmalni preduslov da bi Kosovo bilo primljeno u Savet Evrope (SE).

Komitet ministara Saveta Evrope sastaje se 16. i 17. maja u Strazburu. Ovo telo daje konačnu reč o prihvatanju neke države u članstvo.

Generalna skupština ove organizacije je 18. aprila ubedljivom većinom izglasala preporuku za prijem Kosova u SE.

Međutim, glasanje za članstvo niie obuhvaćeno u konačnoj agendi ministara, jer nema podrške zbog nespremnsti Kosova da preda nacrt statuta koji je izradila EU u Ustavni sud Kosova.

XS
SM
MD
LG