Novi američki diplomata za Zapadni Balkan: Za podrivanje BiH nastavićemo sankcionisati

Alexander Kasanof (drugi lijevo) sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyem i članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem u Sarajevu, 7. oktobar 2024.

Alexander Kasanof, novi zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju, poručio je kako će Sjedinjene Američke Države i dalje koristiti sve raspoložive instrumente, uključujući sankcije, u slučaju podrivanja države BiH.

Za napade na BiH okrivio je predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, a vlasti tog entiteta pozvao da imenuju sudije Ustavnog suda iz RS i provode njegove odluke.

Na kraju prve posjete Bosni i Hercegovini Kasanof je u izjavi izrazio iskreno saučešće zajednicama koje su pogođene razornim poplavama i rekao da je vlada Sjedinjenih Država u komunikaciji sa vlastima u BiH da bi utvrdili kako mogu pružiti najbolju podršku u ovoj izuzetno izazovnoj i opasnoj situaciji.

Kada su u pitanju lokalni izbori održani u BiH prošlog vikenda, Kasanov je rekao kako svi glasači "treba da imaju povjerenja da će se njihov glas brojati onako kako su glasali".

Nakon posjete BiH i razgovora sa Predsjedništvom BiH i ministrom vanjskih poslova Kasanof je ponovio da SAD "snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine."

"Napadi na Daytonski mirovni sporazum i BiH, te pozivi na mirno razdruživanje – drugim imenom secesiju – koji dolaze od strane gospodina Dodika neodgovorni su. To je opasan put koji ni BiH ni njene građane ne vodi nikud, a budućnost Republike Srpske izlaže riziku, što sam isticao na svim svojim sastancima", kazao je američki diplomata u izjavu koju je prenijela Ambasada SAD u BiH.

Pročitajte i ovo: Bećirović sa američkim zvaničnicima: SAD neće dozvoliti destabilizaciju BiH

Istakao je da će "Sjedinjene Države nastaviti koristiti sve raspoložive instrumente, uključujući sankcije, i pozivati na odgovornost one koji prijete ili pokušavaju podrivati Daytonski mirovni sporazum kao i državu BiH i njene institucije".

Alexander Kasanof (prvi lijevo) sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyem i članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem u Sarajevu, 7. oktobar 2024.

SAD, rekao je Kasanof, ne žele da BiH zaostaje dok druge zemlje regije ostvaruju korist od Plana rasta za Zapadni Balkan koji provodi Evropska unija (EU), te da lideri i institucije u BiH moraju prekinuti sa blokadama.

"Lideri BiH moraju se sada dogovoriti da djeluju u vezi sa tri uslova EU: Narodna skupština Republike Srpske mora imenovati sudije Ustavnog suda BiH, a odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati i provoditi u cijeloj zemlji; Zakon o konkurenciji BiH, uključujući državnu pomoć, mora se provoditi na svim nivoima vlasti, u skladu sa pravnom stečevinom EU, a sva upravna tijela kojima je povjeren, uključujući Konkurencijsko vijeće BiH i Vijeće za državnu pomoć BiH, moraju donositi profesionalne odluke bez etnički zasnovanog veta. I konačno, BiH mora svoj vizni režim uskladiti s viznim režimom EU", naveo je Kasanof uslove koji se očekuju da ih vlasti u BiH ispune.

Pročitajte i ovo: Komplikacije u isplatama EU Plana rasta za sve države Zapadnog Balkana zbog kašnjenja BiH

Američki diplomata razgovarao je i sa zapovjednikom NATO štaba Sarajevo, brigadnim generalom Valasom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kojem je naglasio da ima podršku Sjedinjenih Država u korištenju bonskih ovlasti, kada je to potrebno.

Alexander Kasanof sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u Sarajevu, 7. oktobra 2024.