Dostupni linkovi

Bećirović sa visokim američkim zvaničnicima: SAD neće dozvoliti destabilizaciju BiH


John Bass i Denis Bećirović tokom susreta u Njujorku 27. septembra 2024.
John Bass i Denis Bećirović tokom susreta u Njujorku 27. septembra 2024.

SAD neće dozvoliti destabilizaciju Bosne i Hercegovine (BiH) i iskoristiće potrebna sredstva s ciljem zaštite mira, stabilnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH nakon razgovora predsjedavajućeg Denisa Bećirovića sa visokim američkim zvaničnicima u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Predsjedištva BiH, Bećirović je razgovarao s podsekretarom za politička pitanja u State Departmentu Johnom Bassom, pomoćnikom sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu Jamesom O'Brienom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan Alexanderom Kasanofom.

Bećirović je zatražio snažniji angažman SAD-a, jer to, kako je kazao, "zahtijevaju trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi".

On je naveo da je strateški interes države Bosne i Hercegovine produbljivanje svestrane saradnje sa SAD, te je posebno naglasio veoma ohrabrujuće poruke koje je dobio od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joa Bidena.

Tokom susreta sa američkim zvaničnicima postignuta je "saglasnost da treba učiniti dodatne napore i korake u institucijama Bosne i Hercegovine na usaglašavanju obaveza koje su postavljene kako bi i Bosnu i Hercegovinu inkorporirali u Plan rasta EU za Zapadni Balkan".

Na sastanku su dogovorene i neke buduće konkretne aktivnosti koje će doprinositi stabilnosti i miru Bosni i Hercegovini i regiji, sapšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je nekoliko dana ranije, u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku 25. septembra izjavio da vodstvo Srbije prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

On je istakao da su velikodržavne aspiracije Srbije "prema teritorijama drugih zemalja u regiji, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima". U tom kontekstu, Bećirović je apostrofirao Deklaraciju 'Svesrpskog sabora', usvojenu u Beogradu 8. juna.

Srbija je nakon toga uputila protestno pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a.

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić je rekao da Bećirović "svojim delovanjem maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, a Srbiju optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje".

XS
SM
MD
LG