Odbor za zaštitu novinara zabrinut zbog novih pravila za medije u Kazahstanu

Predsjednik Kazahstana Qasym-Zhomart Toqaev, maj 2023.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) izdao je saopštenje 3. septembra izražavajući zabrinutost zbog nedavno uvedenih izmjena u propise o akreditaciji domaćih medija u Kazahstanu i predloženih izmjena akreditacije stranih medija, rekavši da bi se one mogle koristiti za gušenje neovisnih medija.

"Novi i predloženi amandmani na kazahstanske propise o akreditaciji su pretjerani i otvaraju previše vrata cenzuri. Umjesto veće otvorenosti koju je obećao 'Novi Kazahstan' predsjednika (Qasyma-Zhomarta Toqaeva), ono što novinari stvarno dobivaju je sve veća državna kontrola", izjavila je programska koordinatorica CPJ-a za Evropu i središnju Aziju Gulnoza Said.

"Kazahstanske vlasti trebale bi uzeti u obzir legitimne žalbe novinara i revidirati pravila o akreditaciji medija."

Promjene koje regulišu domaće medije u toj centralnoazijskoj zemlji, a koje su stupile na snagu prošlog mjeseca, dozvoljavaju oduzimanje akreditacije novinaru na šest mjeseci ako dva puta ne ispoštuju pravila na novinskim događajima, što bi potencijalno moglo uključivati i postavljanje pitanja koja se ne odnose na temu.

Također prošlog mjeseca, vlada Kazahstana je predložila propise za strane medije koji dozvoljavaju Ministarstvu vanjskih poslova da uskrati ili ukine akreditaciju zbog bilo kakvog kršenja kazahstanskog zakona, uključujući manje "administrativne" prekršaje.

Zakon o medijima koji je stupio na snagu u junu već zabranjuje stranim medijima neakreditovane novinarske aktivnosti.

Domaće i međunarodne grupe za ljudska prava i medijski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog tog zakona, rekavši da će kompromitovati nezavisno novinarstvo i dovesti do autocenzure u strogo kontrolisanoj bivšoj sovjetskoj republici.

Druga odredba zakona koju je Toqaev potpisao 20. juna kaže da se svi internet resursi smatraju medijiskim kućama.

Između ostalog, zakon uvodi rok od tri godine za podnošenje tužbi zbog materijala objavljenih u medijima.

Kazahstan je 2024. godine pao sa 134. mjesta na 142. u indeksu štampe Reportera bez granica, koji prati slobodu medija širom svijeta.

Pročitajte i ovo: Koncentracioni logor za 'žene izdajnika domovine' u Kazahstanu