Spor sa novim vlasnikom - Verano Motors

Nekadašnji trgovački gigant, lanac Robnih kuća Beograd kupila je beogradska kompanija Verano Motors. U tom paketu su i robne kuće u Podgorici i Bijelom Polju.

Imovinu Robnih kuća Beograd njihovi radnici u Podgorici i Bijelom Polju spremni su braniti i životima, tvrde. Verano Motors koji je lanac Robnih kuća Beograd kupio za 360 miliona eura nije kupio imovinu i tih robnih kuća u Crnoj Gori čiji je narod u najvećem sagradio te trgovinske objekte u najatraktivnijim dijelovima Podgorice i Bijelog Polja. Dok iz Beograda stiže nedvosmislena tvrdnja da su Robne kuće Beograd stopostotno njihove, izvršni direktor bijelopoljske robne kuće Dragomir Šebek tvrdi da se u slučaju dvije crnogorske robne kuće u Podgorici i Bijelom Polju radi o imovini koja je sagradio narod Crne Gore i njen dio mora pripasti i sadašnjim i bivšim radnicima.

„Ne može da bude to stoposto ulog kompanije Verano Motors jer je to društvena svojina i ta društvena svojina se mora razložiti na one prave vlasnike gdje su radnici jednim dijelom vlasnici. Objekti u Crnoj Gori su rađene parama Crne Gore. U Bijelom Polju sredstvima Fonda za nerazvijena područja a u Podgorici to su neke garantovane investicije još iz doba Blaža Jovanovića i toga vremena pedesetih godina prošlog vijeka. Ne može se to prenebregnuti bez obzira da li su neki zakoni u Srbiji donešeni u poslednje vrijeme, po kojima se osporava imovina onima koji nijesu državljani Srbije“, kaže Šebek.

Niko iz Varano Motors-a, srpskog biznismena Radomira Živanića, nije do sada dolazio u Podgoricu i Bijelo Polje, ali već od večeras kada ističe proklamovani rok od mjesec dana mogli bi ih očekivati. Nerado i spremni da se bore za ono što smatraju da je i njihovo, tvrdi sindikalni aktivista Mehmed Alija Halilović. „Garantovano neće ući nikood njih. Može jedino ako nas pobije sve, a inače takav je dogovor između svih radnika“, kaže on.

Halilović očekuje i pomoć crnogorske vlade u naporima radnika da sačuvaju svoju imovinu. Dok konkretna pomoć u obliku razgovora crnogorski i srpskih državnih organa ne bude, radnici će biti pripravni i očuvaće ono što smatraju da je dobrim dijelom i njihovo. „Objekat je zaključan i svana i iznutra. Imaju katanci, duple brave, imaju sve i tamo je čovjek koji je naoružan jer on je dužan da istog momenta prijavi ako samo osjeti nešto. Prvo direktoru, MUP-u, pa onda dežurnom“, pojašnjava Halilović mjere predostrožnosti koje su preduzete u očekivanju ljudi iz Verano Motorsa.
Radomir Šebek objašnjava da se njihov slučaj već pet godina rješava kod beogradskog Trgovinskog suda.

„Na sudu smo jasno predočili da je grad Bijelo Polje faktički izgradio ovaj objekat, doduše, prenešenim sredstvima FNP-a, ali imalo je i nekih sopstvenih ulaganja od strane našeg nekadašnjeg privrednog giganta ’Vunarskog kombinata’“, tvrdi Šebek

„Ma kakvi, čik neka dokažu na sudu da je njihovo! Nakon toga ćemo im dozvoliti da uđu. Do tada ne“, kategoričan je i sindikalac Mehmed Alija Halilović.