Apple po nalogu ruskih vlasti uklonio aplikaciju Current Time

Current Time mobilna aplikacija na ruskom

Apple je obavijestio Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je uklonio aplikaciju Current Time iz ruske verzije svoje App Store na zahtjev Roskomnadzora, ruske Regulatorne agencije za medije.

Current Time je TV i digitalna mreža na ruskom jeziku koju vodi RSE.

Apple je u pismu RSE kao razlog uklanjanja aplikacije naveo to što je imala sadržaj koji je nezakonit u Rusiji i materijale koje ruske vlasti smatraju "nepoželjnim".

RSE, nezavisna medijska organizacija koja se finansira grantom Kongresa preko Američke agencije za globalne medije, emituje program na 27 jezika u 23 zemlje, uglavnom ciljajući regije s ograničenom slobodom medija. Njeni projekti na ruskom jeziku bili su u fokusu sve većeg pritiska vlade, posebno od ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon što je Moskva pokrenula sveobuhvatni rat protiv Ukrajine u februaru 2022. Roskomnadzor je blokirao web stranice RSE, uključujući one ruskog servisa te kompanije, lokalno poznatog kao Radio Svoboda, te Current Time.

RSE je 6. marta 2022. obustavio rad u Rusiji, nakon eskalacije vladinih akcija protiv RSE, uključujući nalog ruske Federalne poreske službe za bankrot ruskog biroa RSE.

Ove mjere su, prema RSE, bile kulminacija višegodišnjih napora vlade da ometa rad ovog medija.

Pročitajte i ovo:

Pet taktika koje Kremlj koristi za uplitanje u izbore 2024.

Rusko ministarstvo pravde službeno je proglasilo aktivnosti RSE "nepoželjnim" u februaru 2024. godine

Appleova odluka da ispoštuje nalog ruskih vlasti dio je šireg trenda. oavj američki tehnološki gigant uklonio je 25 VPN usluga iz svoje App Store u julu i još 98 u septembru.

Ova uklanjanja izazvala su zabrinutost nezavisnih medija, nevladinih organizacija i aktivista civilnog društva, koji su optužili kompaniju da pomaže u suzbijanju slobode govora u Rusiji.

Oni su pozvali Apple da se odupre akcijama koje potkopavaju međunarodne standarde ljudskih prava i da vrati blokirane VPN aplikacije.