U Srbiji zbog nevremena spaseno 20 ljudi, više povređenih

U Kragujevcu dan nakon oluje, 20. jula 2023.

Jako nevreme zahvatilo je 19. jula veći deo Srbije, zbog čega je evakuisano i spaseno 40 osoba, a na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) smešteno je petoro teže povređenih.

Doktor Ivan Marjanović, glavni dežurni hirurg VMA, rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) 20. jula da se u tu ustanovu sa povredama javilo preko 40 ljudi, a da je petoro zadržano.

Prema njegovim rečima, iz cele Srbije su dovoženi pacijenti na VMA.

"Iz Šapca je prebačen pacijent koji je pao sa krova kuće, sa prelomom karlice. Iz Vršca, pacijent je pao i pukla mu je slezina. Iz cele Srbije su dovoženi na VMA gde su zbrinuti", naveo je Marjanović i dodao da su svi u stabilnom stanju.

Vanredna situacija je proglašena u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi.

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, nevreme nije izazvalo veće posledice po infrastrukturu.

Aerodromi u Beogradu i Nišu su bili zatvoreni, beogradski je rad nastavio ubrzo, a niški u četvrtak ujutru, zato što je oluja odnela krov sa jedne od pomoćnih prostorija u kontroli leta i nije mogao da se otvori dok šteta nije sanirana, rekao je Vesić za RTS.

Uprava carina je saopštila da je nevreme uslovilo povremene prekide u funkcionisanju terenog saobraćaja na nekoliko graničnih prelaza.

Od večeri 19. jula je zbog oštećenja pojedinih putnih deonica u susednoj Hrvatskoj obustavljen teretni saobraćaj na graničnim prelazima Šid i Neštin, a zbog posledica nevremena trenutno je obustavljen teretni saobraćaj i na graničnom prelazu Sremska Rača sa BiH, saopštila je Uprava carina.

Od početka nevremena u Srbiji je angažovano 558 vatrogasaca sa 224 vozila .

Od početka olujnog nevremena pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a intervenisali su ukupno na 234 intervencija, od kojih je 21 gašenje požara izazvanih udarom groma, 166 intervencija uklanjanja oborenih stabala i 24 intervencija uklanjanja limenih krovova i drugo.

Tokom svih intervencija spaseno je 20 osoba, od kojih je 12 u Novom Sadu, četiri u Kragujevcu, dvoje u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu.

Park Tašmajdan u centru Beograda nakon oluje, 20. jul.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su u gašenju 20 požara izazvanih udarom groma, dok su u ostalim situacijama uklanjali oborena stabla, kao i limene krovove sa puta.

Intervencije su bile neophodne u Beogradu, na teritoriji Šapca, Loznice, Bogatića, Koceljeve, Vladimiraca, Bačke Palanke, Bača, Beočina, Sremskih Karlovaca i Novog Sada, Kragujevca, Paraćina,Ćuprije, Despotovca, Rekovca, Jagodine, Kraljeva, Valjeva, Ljiga, Lajkovca i Uba, Kruševca, Niša, kao i u delovima Sremskog, Moravičkog, Zaječarskog i Jablaničkog upravnog okruga.

Zbrajanje štete nakon nevremena

Oko 22 časa u sredu bez struje je ostalo oko 12.000 domaćinstava u Šumadiji. Trenutno je bez struje 6.000 potrošača, javlja agencija Beta.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će sanacija štete od olujnog vremena trajati od sedam do deset dana, prenosi RTS.

Naveo je da je hiljade stabala oštećeno, a da je u noći između 19. i 20. jula prioritet bio da saobraćajnice budu prohodne i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane.

Ekipe "Zelenila" intervenisale na 300 lokacija u Beogradu. Posle jakog vetra i kiše sanirana su prelomljena stabla i grane, prenosi RTS.

Nevreme je zahvatilo i Valjevo, gde je nosilo krovove sa zgrada i kuća, i skidalo delove fasada, javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE).

Sa zgrade Galerija u nadselju Peti puk oluja je skinula deo krova i zarobila tri automobila.

Dan nakon nevremena u Valjevu.

U Čačku je osam osoba zadobilo povrede u nevremenu koje je pogodilo taj grad i okolinu, prenosi Beta.

Jedna povređena osoba je zadobila teže povrede i zadržana je na odeljenju hirurgije u čačanskoj Bolnici, a ostali su lakše povređeni i nisu hospitalizovani.

U naselju Trbušani kod Čačka olujni vetar je odneo krov tribina Fudbalskog kluba "Polet" koji je pao na kolovoz i prugu, saopštila je Železnica Srbije.

Zbog toga je bio u prekidu železnički saobraćaj na relaciji Požega-Čačak, kao i lokalni put, sve do ranih jutarnjih sati, prenosi Beta.

Prema prvim podacima Štaba za civilnu zaštitu, usled jakog vetra oštećeno je više kuća i pomoćnih objekata.

U Novom Sadu oluja je nanela štetu na više od 300 lokacija u gradu, a dvoje ljudi je povređeno, piše Beta.

Oluja u Novom Sadu 19. jula 2023.

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo saopštilo je da je uraganski vetar na više lokacija čupao drveće iz korena i lomio potpuno zdrava stabla.

"Ekipe Gradskog zelenila radile su cele noći da bi grad bio prohodan, a uklanjanje oborenog drveća i grana nastavljeno je i jutros", stoji u saopštenju.

Navodi se i da će zbog oborenih stabala na kupalištu Štrand, plaža biti zatvorena za posetioce dok posledice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbedno dalje funkcionisanje.

Novi Sad dan nakon oluje.

Na Babinom Zubu na Staroj planini povređeni su muž i žena, nakon što je stablo palo na njihov auto.

Nevreme je na dva sata obustavilo i saobraćaj na putu Niš-Priština, jer su na kolovoz pale četiri bandere i dva stabala, rekao je niški gradski većnik Nenad Stanković, a prenela Beta.

Prema njegovim rečima, najviše štete u Nišu oluja je pričinila u međublokovskim delovima, jer su stabla padala na parkirana vozila.

"Do jutros smo po prijavama građana evidentirali 60 palih stabala, a imali smo i četiri prijave o padu krovova. Sa stambene zgrade kod Tržnog centra Delta planet odleteo je deo limenog krova i pao je kod benzinske pumpe, ali pukom srećom niko nije povređen", rekao je Stanković.

Centar Niša dan posle oluje.


On je rekao da je u Nišu tokom nevremena lakše povređeno 12 ljudi, koji su zadobili povrede od grana, limova i crepova koji su padali zbog jakog vetra.

U Urgentnom centru kruševačke Opšte bolnice zbrinuto je sedam osoba sa lakšim povredama, prenosi RTS.

Pročitajte i ovo: Šest osoba nastradalo, stotine povređenih u nevremenu koje je pogodilo regiju