Dostupni linkovi

Šest osoba nastradalo, stotine povređenih u nevremenu koje je pogodilo regiju


Šest osoba je nastradalo, a stotine su povređene u nevremenu koje je u sredu uveče, 19. jula zahvatilo područje Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

U Hrvatskoj je smrću vatrogasca broj žrtava porastao na četiri, a ranije je objavljeno da je na Bledu u Sloveniji nastradala jedna osoba, kao i u Brčkom, u Bosni i Hercegovini.

Desetine hiljada ljudi ostalo je bez struje, javlja agencija Asošijejted pres. Grad Sremska Mitrovica, na severozapadu Srbije, uveo je hitne mere, rekavši da je šteta ogromna, uključujući oštećen krov nad hirurškim krilom u lokalnoj bolnici. U ovom gradu je registrovano i više od 40 povređenih.

Državne i lokalne službe za hitne intervencije u četvrtak, 20. jula, raščišćavaju puteve i uklanjaju ostatke krovova, drveća i drugih objekata.

U Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi vanredna situacija

Zbog posledica snažnog nevremena Novi Sad je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji tog grada.

Vanredna situacija je proglašena i na celoj teritoriji grada Sremska Mitrovica, kao i u opštinama Šid i Ruma.

Od početka olujnog nevremena pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije intervenisali su na 234 intervencija, od kojih je 21 gašenje požara izazvanih udarom groma, 166 intervencija uklanjanja oborenih stabala i 24 intervencija uklanjanja limenih krovova i drugo.

Tokom svih intervencija spaseno je 20 osoba, od kojih je 12 u Novom Sadu, četiri u Kragujevcu, dvoje u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu, saopštio je MUP.

Park Tašmajdan u centru Beograda nakon oluje, 20. jul
Park Tašmajdan u centru Beograda nakon oluje, 20. jul

Teretni saobraćaj u Hrvatskoj od srede uveče je obustavljen na graničnim prelazima Šid i Neštin, zbog oštećenja pojedinih putnih deonica, a zbog posledica nevremena trenutno je obustavljen i teretni saobraćaj na graničnom prelazu Sremska Rača sa BiH, saopštila je Uprava carina Srbije.

Situacija u Hrvatskoj se stabilizuje

U severozapadnoj Hrvatskoj, Zagrebu i Slavoniji, koji su bili pogođeni orkanskim nevremenom, ubrzano se otklanjaju posledice i sanira šteta.

Četiri osobe su nastradale u Hrvatskoj - dve u Zagrebu od pada stabala i dve u Slavoniji, muškarac od pada stabla i vatrogasac tokom intervencije.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice hrvatske Vlade u četvrtak izrazio sućut obiteljima stradalih u nevremenu i najavio novčanu pomoć stradalima.

U Zagrebu je bilo 60 povređenih, od toga desetak teže, u Slavonskom Brodu 32 povređenih, u Novoj Gradiški 23.

Oštećeno je preko 2.000 objekata. Nevrijeme je zahvatilo 14 županija i grad Zagreb.

Najteže su pogođeni grad Zagreb i Zagrebačka županija, prsten općina oko glavnog grada Hrvatske.

U zapadnom delu Zagreba olujni vjetar srušio je dizalicu, u čijoj kabini se nalazio radnik iz Indije, koji je prošao samo sa slomljenom rukom.

Do sada je zabeleženo 1.507 intervencija u kojima je učestvovalo 3.865 vatrogasaca sa 1.604 vozila, a podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju.

Vatrogasci rade na uklanjanju stabala, granja i ostataka krovova s puteva.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je kao ilustraciju snage vjetra, koji je bio na granici olujnog i orkanskog, objavio da je vjetar samo na javnim površinama grada Zagreba iščupao čak 1.000 stabala.

Obustavljeni letovi sa aerodroma u Banjaluci

Dan nakon nevremena u BiH zbraja se šteta. Jedna osoba u Brčkom je nastradala, a nekoliko desetina osoba je povrijeđeno.

Štete su pretrpjeli elektroenergetski objekti, privredni subjekti, poljoprivredna imanja te kuće i zgrade.

Štete na Aerodromu u Banjaluci, 20. jul
Štete na Aerodromu u Banjaluci, 20. jul

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS), za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su olujnim nevremenom najviše pogođeni Bijeljina i Šamac, kao i okolina Banjaluke, Laktaši, Gradiška, te Kostajnica i Dubica.

"Najviše su stradale elektroenergetske instalacije, odnosno prenosna mreža. Veliki dio pogođenih područja je bez napajanja električnom energijom. Velika je šteta i na poljoprivrednim gazdinstvima i plastenicima", rekao je Novitović.

On je istakao da su u toku noći vatrogasne službe i Civilna zaštita radili su na rašćišćavanju saobraćajnica u naseljima, a da se trenutno radi na raščišćavanju šteta na stambenim, privrednim i javnim objektima u pogođenim područijima.

Zbog oštećenja na Aerodromu Banjaluka obustavljeni su svi letovi, rekla je za RSE Sanela Kasalović, portparolka aerodroma.

Do kraja nedelje jaka grmljavina i olujni vetrovi

Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, u narednim danima Oblast od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavina.

Razvoj sličnih olujnih oblaka se premešta na severozapad, uz pojavu krupnog grada i kratkotrajnih olujnih udara vetra.

RHMZ je objavio da će, s obzirom da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva sata unapred.

Početkom sledeće nedelje stiže novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike koji će doneti temperature oko 40 stepeni, navodi RHMZ.

XS
SM
MD
LG