Mitropolit Joanikije stigao u Podgoricu, premijer Krivokapić tražio oprost

Novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u pratnji premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića

Više hiljada vjernika dočekalo je novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. To je Joanikijevo prvo pojavljivanje među vjernicima u Podgorici nakon što ga je Sabor SPC izabrao za novog mitropolita u Crnoj Gori 29.maja.

Mitropolita Joanikija su dočekali zvaničnici Vlade Crne Gore, premijer Zdravko Krivokapić, ministarka kulture, nauke, prosvjete i kulture Vesna Bratić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i dio poslanika parlamentarne većine. Tokom dolaska pred Hram, mitropolit Joanikije se nakratko zadržao u razgovoru sa premijerom Krivokapićem.

Premijer Krivokapić je obećao mitropolitu da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan i uvjeravao Joanikija da "nikad ništa ne bi uradio protiv SPC". Uz to je premijer Krivokapić tražio od Joanikija "oprost ako je uradio nešto loše".

Pročitajte i ovo: Otvorena mogućnost rekonstrukcije Vlade Crne Gore

Premijer Krivokapić je pred izbor mitropolita u Crnoj Gori, pošao u Beorad i prenio poruku "vjernog naroda" u Crnoj Gori da Sabor SPC izabere Joanikija na to mjesto. Uz to je saopštio da će Temeljni ugovor biti potpisan 30. oktobra na Cetinju, a ne te večeri kada je premijer došao u Beograd. Vrh SPC je tada saopštio da nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore i da je time Srpska pravoslavna crkva diskriminisana.

Pročitajte i ovo: SPC: Vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor

Novi mitropolit Joanikije je ušao u Hram praćen razvijenim trobojkama, aplauzom, uz zvuke crkvenih zvona i kratkotrajnim skandiranjem dijela okupljenih "Kosovo je srce Srbije". Vjernici su nosili zastave trobojke među kojima su i zastave Republike Srbije, kao i srpske nacionalne simbole.

Mjere koje je propisao Institut za javno zdravlje u borbi protiv korona virusa su prekršene okupljanjem koje je organizovano ispred Hrama u Podgorici.

Pročitajte i ovo: Srpski patrijarh potpisuje ugovor nepoznate sadržine sa Crnom Gorom