Dostupni linkovi

SPC: Vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor


Sabor je, kako se navodi u saopštenju SPC-a, "razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne Crkve"
Sabor je, kako se navodi u saopštenju SPC-a, "razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne Crkve"

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je na zasedanju koje je 29. maja završeno u Beogradu "razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne Crkve".

U saopštenju na sajtu SPC-a navodi se da su razmotreni problemi SPC u Srbiji, u zemljama regiona i u dijaspori širom sveta, a posebna pažnja je posvećena stanju Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu, gde se, kako piše, "nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC nastavljaju".

Pored toga, dodaje se, Sabor se "suočio sa izazovima pred kojima su se Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor sa SPC, čime je SPC diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori".

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odbio je 27. maja uveče u Beogradu da u ime Vlade Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC. On je dan kasnije izjavio da formalno nije mogao da potpiše dokument pre sednice crnogorske Vlade na kojoj tekst Ugovora mora da bude usvojen.

Deo vrha SPC i Demokratski front, koji je deo vladajuće većine u Crnoj Gori, su ga oštro napali što nije potpisao Ugovor. Opozicija ga je takođe kritikovala, ali pre svega jer je otišao u Beograd na sastanak da pregovara o Ugovoru koji je i dalje nepoznat crnogorskoj javnosti.

SPC je u saopštenju posle Sabora saopštila da takođe smatra "neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova, iako se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici".

Sabor je popunio upražnjene eparhije i za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, za episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije.

Arhimandrit Damaskin izabran je za vikara episkopa bačkog sa titulom episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan, sa titulom episkop humski.

U Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Porfirija, episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG