RFE/RL pozvao na oslobađanje beloruskog blogera Ihara Losika

Ihar Losik

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti (RFE/RL) ponovio je poziv vlastima Belorusije da oslobode beloruskog blogera i konsultanta RFE/RL Ihara Losika nakon što je u pritvoru proveo 300 dana.

Losik je optužen da je pomogao u organizaciji nereda zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. koji su pokrenuli talas protesta u Belorusiji koja se nalazi pod vlašću Aleksandra Lukašenka od 1994. godine.

"Losik je predugo surovo odvojen od supruge, ćerke i kolega, i mora biti oslobođen kako bi se pridružio porodici", rekao je 21. aprila predsednik RFE/RL Jamie Fly.

On je pozvao vladu Belorusije da zaustavi "represivnu kampanju protiv nezavisnih novinara, uključujući izveštače i osoblje RFE/RL", i da im omogući da nastave sa radom na pružanju objektivnih informacija ljudima u Belorusiji.

Pročitajte i ovo: Bjeloruski bloger prekinuo štrajk glađu

Aleksandar Lukašenko organizovao je brutalnu akciju suzbijanja demonstracija nakon predsedničkih izbora na kojima tvrdi da je pobedio.

Privedeno skoro 30.000 ljudi, stotine je pretučeno, nekoliko osoba je ubijeno, a mediji su na meti snaga bezbednosti.

Losik (28) je među više od 300 političkih zatvorenika koji su, prema izveštajima grupa za ljudska prava, uhapšeni od početka demonstracija.

Losik je u istražnom pritvoru od juna 2020. godine. Prvobitno je optužen za navodno korišćenje svog popularnog kanala Telegram za "pripremu narušavanja javnog reda i mira" uoči izbora.

Krajem marta obavešten je o novim optužbama, a sud mu je produžio pritvor do 25. maja. Losik se još nije suočio sa bilo kojim navodnim prekršajem.

Kako živi supruga bjeloruskog političkog pritvorenika Ihara Losika

Nakon što je obavešten o novim optužbama, ranije ovog meseca štrajkovao je glađu. Prethodno je i u januaru šest nedelja odbijao hranu u znak protesta zbog prvobitnih optužbi.

U pismu upućenom Losiku 26. marta, grupa od sedam američkih kongresmena osudila je "nepravedno i nelegitimno lišavanje slobode", navodeći da stoje "rame uz rame" s njim, njegovom porodicom i ostalim Belorusima koji se bore u prodemokratskom pokretu u zemlji.

"Pridružujemo se međunarodnoj zajednici u najoštrijoj osudi vašeg nepravednog i nelegitimnog pritvaranja od strane beloruskih vlasti", naveli su kongresmeni u pismu.

"Spremni smo da saučesnike u vašem nezakonitom pritvaranju podvrgnemo ciljanim sankcijama u saradnji sa našim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji", dodali su oni.

Pročitajte i ovo: Nova hapšenja na demonstracijama u Belorusiji

Američki Stejt department i drugi članovi Kongresa ranije su osudili hapšenje Losika i drugih političkih zatvorenika.

Zapad odbija da prizna Aleksandra Lukašenka kao legitimnog lidera bivše sovjetske republike.

Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zemlje uvele su sankcije najvišim beloruskim zvaničnicima kao odgovor na represiju nad demonstrantima i opozicijom.