Dostupni linkovi

Bjeloruski bloger prekinuo štrajk glađu


Ihar Losik
Ihar Losik

Ihar Losik, bjeloruski bloger i konsultant Radija Slobodna Evropa okončao je štrajk glađu započet prije gotovo šest sedmica u znak protesta zbog optužbi da je pomogao organizovati nerede zbog spornih predsjedničkih izbora koji su pokrenuli val protesta u Bjelorusiji koja se nalazi pod vlašću Aleksandra Lukašenka od 1994. godine.

“Odlučio sam da prekinem štrajk. Zašto sam to odlučio? Odlučio sam svojom voljom, jednostavno sam dirnut nevjerovatnim valom solidarnosti”, rekao je Losik u izjavi preko svog advokata.

“Također, zbog hiljada zahtjeva Bjelorusa da okončam štrajk, kako bismo mogli dočekati našu zajedničku pobjedu u zdravoj državi. Znam da su mnogi započeli štrajk glađu u znak solidarnosti sa mnom. Ne mogu na sebe preuzeti težinu te odgovornosti. Ne želim da ljudi pate zbog mojih svjesnih odluka”, rekao je.

Losik je uhapšen 25. juna i optužen da je koristio svoj Telegram kanal za “pripremu remećenja javnog reda i mira” pred predsjedničke izbore 9. avgusta prošle godine za koje Lukašenko tvrdi da je pobjedio.

Dok je čekao suđenje, Losika su poslali u Akrestsina zatvorski centar u Minsku, za kojeg je Amnesty International rekao da je “sinonim za mučenje”. Zatim se 15. decembra suočio sa novim optužbama koje bi mogle rezultirati sa osmogodišnjom zatvorskom kaznom u slučaju da bude osuđen. Nakon toga je stupio u štrajk glađu.

Njegova supruga rekla je 15. januara da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava i da ima minimalnu medicinsku pomoć.

Zapadne vlade ne priznaju pobjedu Lukašenka, te su uvele sankcije protiv njega i njegovih saveznika. Uprkos sankcijama i protestima, Lukašenka odbija dati ostavku.

XS
SM
MD
LG