U BiH smijenjen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice

Sjednica Vijeća ministara BiH (arhivska fotografija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Zoran Tegeltija donio je u petak, 12. marta odluku o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH Miloša Lučića.

Razlog za smjenu je to što je stranka Demokratski narodni savez (DNS), koja ga je kandidovala za ministra, napustila vladajuću koaliciju.

DNS je do oktobra 2020. godine bila dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

„S obzirom da je Demokratski narodni savez donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Vijeća ministara u svom radu nema podršku predstavnika Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara je donio odluku o razrješenju dužnosti ministra Lučića“, navodi se u saopštenju iz Vijeća ministara BiH u petak 12. marta.

Prema ranijem koalicionom sporazumu političkih partija iz RS, funkcija državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je Demokratskom narodnom savezu (DNS), na koju je imenovan Miloš Lučić kao prijedlog ove partije.

Odluka o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića, dostavljena je Parlamentarnoj skupštini BiH, navodi se u današnjem saopštenju VM BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 15. maja 2020. godine potvrdio imenovanje Miloša Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Pročitajte i ovo: BiH: Miloš Lučić imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice

DNS je napustio koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, u oktobru prošle godine na svim nivoima vlasti, uoči lokalnih izbora u BiH koji su održani 15. novembra 2020.

Tada je predsjednik DNS-a, Nenad Nešić rekao kako je pred tu stranku 'stavljen izbor koji jedino ova stranka na političkoj sceni ima snagu da odbije, a to je da svoja uvjerenja trguju za funkcije’

"Takvoj politici je došao kraj. Građani Republike Srpske zaslužuju pošteniji odnos prema njihovom interesu", poručio je Nešić.

Nedugo pošto je DNS raskinuo koaliciju sa Dodikovim SNSD-om, protiv predsjednika DNS-a Nenada Nešića i bivšeg vršioca dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" je podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Pročitajte i ovo: MUP RS-a: Predsjednik DNS-a Nenad Nešić osumnjičen za zloupotrebu položaja

Inače, u skladu sa ranijim dogovorom političkih partija o formiranju Vijeća ministara BiH i raspodjeli ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripada predstavnicima iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).