Dostupni linkovi

BiH: Miloš Lučić imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice


Sjednica Parlamenta BiH, arhivska fotografija
Sjednica Parlamenta BiH, arhivska fotografija

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje Miloša Lučića za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Zastupnici su potvrdili i imenovanje Nedeljka Jovića na mjesto zamjenika ministra sigurnosti.

Tako je kompletiran saziv Vijeća ministara BiH koje je formirano 23. decembra 2019. godine.

Lučić, kao kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Jović, kojeg je predložila Socijalistička partija (SP), prošli su provjere Centralne izborne komisije (CIK BIH), te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Poslanici opozicionih stranaka su bili protiv imenovanja Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je kako postoje nelogičnosti oko kvalifikacija kandidata i dodao da se degradira važnost pozicija.

''Lučić je pohađao srednju školu pet godina, studirao je 12 godina. Činjenica je da nema nekih kvalifikacija vezanih za oblast kojom bi se trebao baviti. Nemam ništa lično protiv njega kao čovjeka koji je predložen, ali imam potrebu kažem da sam protiv ovakvih pojava“, izjavio je Borenović.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice je završio Ekonomski fakultet Univerziteta za poslovne studije u Istočnom Sarajevu, a trenutno je menadžer u jednoj bankarskoj ustanovi.

Lučić je treći kandidat za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prvi kandidat je bio Draško Aćimović, ali je nakon neslaganja u Demokratskom narodnom savezu odluka promijenjena pa je predložen Mlađen Božović.

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara 3. januara 2020. godine nije dala preporuku za imenovanje Mlađana Božovića.

Božović je 30. aprila obavijestio da odustaje od kandidature, te je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) poručio da se odlučio za to jer je 'očito da se njegovo imenovanje odlaže mjesecima zbog protivljenja Stranke demokratske akcije (SDA)'.

Prije Nedeljka Jovića, kandidat za zamjenika ministra sigurnosti BiH je bio Vlado Mijatović koji nije prošao sigurnosnu provjeru SIPA-e zbog sporne diplome srednje škole.

Nedeljko Jović je komandant jedinice Žandarmerije Policijske uprave Zvornik.

XS
SM
MD
LG