EU, SAD i OSCE pozivaju na reformu izbornog zakonodavstva u BiH

Glasanje na lokalnim izborima u Mostaru u decembru 2020.

Ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), ambasador Sjedinjenih Američkih Država Erik (Eric) Nelson i šefica Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi Katlin Kavalec (Kathleen Kavalec) u kolumni objavljenoj u srijedu 17. februara, pozvali su na reformu izbornog zakonodavstva u BiH.

„Reforme nisu apstraktne, već konkretne, zdravorazumske promjene koje su jasno zacrtane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje provedbu preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope,“ navode u kolumni objavljenoj na blogu ambasadora EU.

Ove reforme bi trebale rješiti nedostatke istaknute na lokalnim izborima održanim 15. novembra.

„Spremni smo podržati i dati savjete u reformskim naporima, ali promjene će ovisiti o spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave kompromise,“ naveli su Sattler, Nelson i Kavalec.

Kako kažu, stvarne promjene također ovise o odlučnosti građana da se zalažu za njih i da pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost zbog njihovog nedjelovanja.

„Nema vremena za gubljenje u ovoj godini – potrebno je ispuniti obaveze, iskoristiti potencijal i osigurati svjetliju budućnost. Reforme su hitno potrebne u ovoj godini i da izbori u 2022. ne bi trpjeli zbog istih, već poznatih nedostataka,“ dodaju u kolumni.

Oni navode kako su izbori bili narušeni konstantnim pitanjima koja su iznova istakla hitnost u provođenju dugogodišnjih preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u smislu povećanja transparentnosti, poboljšanja obuke osoba angažovanih za rad na izborima i jačanja snage vašeg glasa.

„Među najvažnijim prioritetima je reforma načina formiranja biračkih odbora. Upravo su birački odbori odgovorni za najveći dio vašeg iskustva kao glasača,“ naveli u Sattler, Nelson i Kavalec.
Trenutno se članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka.

„Sa ovakvom strukturom teško je osigurati nepristranost i profesionalnost biračkih odbora. Štaviše, kao što je bilo vidljivo na posljednjim lokalnim izborima, neujednačena ili nedovoljna obuka članova biračkih odbora predstavlja rizik u smislu proceduralnih grešaka, istovremeno podrivajući povjerenje građana u izborni proces,“ dodali su.

Pročitajte i ovo: CIK BiH: Utvrditi odgovornost izborne administracije u Srebrenici i Zvorniku


Pravne reforme mogu osigurati uravnoteženiji sastav biračkih odbora, ali i uvesti mehanizme za sprečavanje zloupotreba u postupcima imenovanja, doprinoseći integritetu i istovremeno sprječavajući nepravilnosti i prevare, kazali su u kolumni.

Pročitajte i ovo: Nisu svi Bošnjaci Srebrenice za bojkot izbora na koji ih pozivaju


Oni su naveli i kako uvođenje novih tehnologija isto tako može doprinijeti transparentnosti i tačnosti prebrojavanja glasačkih listića i ažurnosti u njihovom preliminarnom prebrojavanju, što u konačnici smanjuje prevare i čini izbore efikasnijim.

Pročitajte i ovo: Kako su se brojali glasovi na izborima u BiH
Pročitajte i ovo: Ponovni izbori u Srebrenici i Doboju zakazani za 21. februar


„Na primjer, elektronska identifikacija birača olakšala bi otkrivanje zloupotrebe ličnih dokumenata i falsifikovanja potpisa koji su zabilježeni na posljednjim lokalnim izborima. Konačno, sankcionisanje jezika mržnje i uvreda čak izvan okvira predizborne kampanje, pomoći će da se osigura odgovoran dijalog,“ objasnili su Sattler, Nelson i Kavalec.

Pročitajte i ovo: Ponovno brojanje glasova na 10 izbornih mjesta u Mostaru