Pelosi će rezolucijom od Pencea tražiti Trumpovu smjenu

Potpredsjednik Mike Pence i predsjednica doma Nancy Pelosi predsjedavaju Zajedničkom sjednicom Kongresa

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi zvanično je predstavila zakonodavcima planove za uklanjanje s vlasti Donalda Trumpa prije današnjeg pokretanja procesa impičmenta (impeachmenta).

Zastupnički dom time treba glasati o rezoluciji kojom se od potpredsjednika SAD-a Mike Pencea traži da ukloni predsjedničke ovlasti Donaldu Trumpu. To je ustvari pozivanje na 25. amandman Ustava SAD-a, a čiju primjenu je prvobitno zatražila sama Pelosi.

Demokrate unutar Doma bi tada predstavile i optužbu protiv Trumpa za "poticanje na pobune", odnosno njegove uloge u nedavnom nasilnom napadu na američki Kongres u Washingtonu.

U pripremljenoj rezoluciji Pence se poziva “da sazove i mobilizira kabinet da aktivira 25. amandman kako bi se predsjednika (Trumpa) proglasilo nesposobnim za obavljanje dužnosti”, napisala je Pelosi u pismu demokratskim zastupnicima u nedelju 10 januara.

“Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata”, dodala je.

Ako Pence ne odgovori, demokrati će drugi put pokrenuti postupak smjene predsjednika Trumpa.

“U ime zaštite našeg Ustava i naše demokratije, poduzet ćemo hitne korake, jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju za oboje”, poručila je Pelosi.

“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokratiju, pa je time sve veća i potreba da se hitno nešto poduzme”, dodala je.

Pence je protiv toga da se Trump smijeni aktiviranjem 25. amandmana, rekao je njegov savjetnik.

Pročitajte i ovo: Još jedan republikanski senator traži Trumpovu ostavku

Do inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena ostalo je devet dana.

Kako je tokom vikenda najavljeno, prvo glasanje u Domu očekuje se već danas (ponedeljak 11 januara). Nakon glasanja u Zastupničkom domu, uslijedit će i glasanje unutar Senata.

Pročitajte i ovo: Trump razmatra mogućnost da sam sebe pomiluje, napuštaju ga saradnici

Podsjetimo da smo ovaj scenarij već imali priliku posmatrati i ranije s obzirom da Zastupnički dom SAD-a već drugi put poziva na uklanjanje Trumpa s dužnosti. Prvi put je to bilo zbog zloupotrebe položaja i ometanja rada Kongres, ali Senat je u februaru 2020. godine uspio osloboditi Trumpa po obje optužbe.

Ukoliko to pak ovaj put uspije, Pence bi postao vršilac dužnosti predsjednika i morao bi ukloniti Trumpa iz Bijele kuće, i to dvije sedmice prije zvaničnog isteka njegovog mandata.

Kako pišu američki medij, Trump se suočava sa sramotnom i neizbježnom perspektivom da postane prvi predsjednik kojem je dva puta uručen impičment jer demokrate upozoravaju da predstavlja neprihvatljivu opasnost za svijet nakon poticanja napada na Kongres.

Slike SAD Kongresa u trenucima upada