Dostupni linkovi

Još jedan republikanski senator traži Trumpovu ostavku


Republikanski senator Pat Toomey izjavio je 10. januara da bi aktuelni predsednik trebalo da podnese ostavku nakon što su njegove nasilne pristalice upale u Kongres.
Republikanski senator Pat Toomey izjavio je 10. januara da bi aktuelni predsednik trebalo da podnese ostavku nakon što su njegove nasilne pristalice upale u Kongres.


Republikanski senator Pet Tumi (Pat Toomey) izjavio je u nedelju, 10. januara, da bi aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp (Trump) trebalo da podnese ostavku nakon što su njegove nasilne pristalice 6. januara upale u Kongres.

"Mislim da je najbolji način za našu zemlju da predsednik podnese ostavku i ode što pre", rekao je Tumi u intervjuu za NBC, a prenosi agencija Reuters.

Ovaj republikanski senator Pensilvanije je međutim dodao da nije optimista da će se Tramp povući sa vlasti pre isteka mandata 20. januara.

Prethodno je i republikanska senatorka Aljaske Liza Murkovski (Lisa Murkowski) pozvala predsednika SAD da podnese ostavku. Ona je navela i da ako Republikanska stranka ne može da se distancira od njega, da nije sigurna da ima budućnost u njoj.

Nekoliko viših zvaničnika Trampove administracije su podneli ostavke u poslednjim danima, uključujući dva člana kabineta – državnu sekretarku za obrazovanje Betsi Devos (Betsy DeVos) i sekretarku za transport Elejn Čao (Elaine Chao).

Nasilne pristalice Donalda Trampa upale su u Kongres 6. januara tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsedničkih izbora na kojima je pobedio kandidat demokrata Džo Bajden (Joe Biden). U neredima je poginulo pet osoba.

Kongres je u večernjim satima posle nereda nastavio zajedničko zasedanje Senata i Predstavničkog doma kada je potvrđena Bajdenova pobeda.

U četvrtak, 7. januara, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u Kapitol i nakon potvrđene pobede Džo Bajdena, odlazeći američki predsednik priznao je da će Džo Bajden biti naredni predsednik.

Predsedavajuća Predstavičkog doma Kongresa SAD Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) izjavila je 8. januara nakon sastanka demokrata da su spremni da krenu sa procesom opoziva Trampa 11. januara, ukoliko do tada ne podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG