Nova hapšenja na demonstracijama u Belorusiji

Demonstracije u Minsku, 13. decembar

Policijske snage u Belorusiji privele su 13. decembra na desetine demonstranata na više protesta i marševa u Minsku i drugim gradovima sa kojih se traži odlazak Aleksandra Lukašenka sa vlasti i raspisivanje novih izbora.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) saopštila je da je tokom protesta privedeno skoro 180 ljudi, od kojih većina u Minsku.

Za razliku od prethodnih demonstracija vikendom, vlasti u Minsku nisu zatvorile sistem podzemne železnice i nisu zabeleženi veći prekidi na Internet mreži.

Pročitajte i ovo: Nova hapšenja na protestima u Belorusiji

Demonstranti su mahali belo-crvenim zastavama, koje su simbol opozicije, i uzvikivali "Živela Belorusija!"

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Opozicija u Belorusiji tvrdi da su izbori pokradeni, a rezultate ne priznaje ni međunarodna zajednica.

Pročitajte i ovo: Lukašenko najavio da će napustiti predsjedničko mjesto kada se usvoji novi ustav

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, pohvalila je hrabrost demonstranata koji, kako je navela, nisu ustuknuli "pred represijom, nasiljem i hladnoćom".

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle četiri meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata.

Pročitajte i ovo: EU uvodi sankcije kompanijama iz Belorusije

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 30.000 demonstranata od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, ima podršku Rusije, dok za podsticanje protesta optužuje zapadne zemlje.