Francuska pozvala građane na oprez zbog protesta muslimana širom sveta

Demonstranti u Pešavaru u Pakistanu pale sliku predsednika Francuske Emanuela Makrona

Francuske vlasti su upozorile svoje građane koji žive ili putuju u pojedine zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom da budu veoma oprezni zbog talasa nezadovoljstva izazvanog prikazivanjem karikatura proroka Muhameda, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske pozvalo je svoje građane u Indoneziji, Bangladešu, Iragu i Mauritaniji da izbegavaju da se nađu u blizini bilo kojih protesta ili javnih okupljanja.

Slično saopštenje je izdala i francuska ambasada u Turskoj.

U Bangladešu je u utorak nekoliko desetina hiljada demonstranata nosilo plakate sa slikom francuskog predsednika Emanuela Makrona na kojima je pisalo: "Makron je neprijatelj mira."

U Iranu je Ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor otpravnika poslova francuske ambasade zbog karikatura, javili su državni mediji u Teheranu.

Čitav slučaj je pokrenulo ubistvo francuskog nastavnika Samuela Patija 16. oktobra kome je jedan đak čečenskog porekla odsekao glavu zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja u gimnaziji u predgrađu Pariza.

Ove karikature, koje je ranije objavljivao francuski satirični magazin Šarli Ebdo zbog čega je u terorističkom napadu na njegove prostorije 2015. ubijeno 12 lica, deo muslimana smatra bogohulnim.

Nakon ubistva Patija, karikature su prikazivane u Francuskoj u znak solidarnosti, dok je Makron tokom susreta u ponedeljak sa predstavnicima muslimanske zajednice u Francuskoj obećao da se boriti protiv "islamskog separatizma."

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan jedan je od najžešćih kritičara francuskih vlasti, pozivajući na bojkot proizvoda iz ove zemlje te da se proveri "mentalno zdravlje" Makrona zbog izjava da brani pravo na prikazivanje karikatura proroka Muhameda, kao jedno od temeljnih sloboda sekularne Francuske.

Pročitajte i ovo: Erdogan pozvao Tursku na bojkot francuskih proizvoda

Mnoge muslimanske zemlje uvoze velike količine hrane i drugih proizvoda iz Francuske, dok za zvanični Pariz to nije ključno tržište, već EU, Kina i SAD.

Zvanični Pariz je saopštio da ne planira recipročne mere.

Pozivi na bojkot francuskih proizvoda trenutno su ograničeni i odnose se samo na prehrambene proizvode, izjavio je ministar za spoljnu trgovinu Frank Riester (Franck), prenose francuski mediji.

"Trenutno je taj bojkot vrlo ograničen i odnosi se samo na prehrambrene proizvode. Tim bolje", rekao je Rister, prenosi list Figaro na svom sajtu.

Riester je rekao da je u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova otvorena ćelija koja nadgleda situaciju u zemljama koje su pozvale na bojkot.

Prema njegovim rečima, Francuska želi nastavak ekonomske saradnje sa Turskom koju poziva da promeni ponašanje prema Francuskoj i Evropskoj uniji.

Pročitajte i ovo: Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda

Francuska je povukla na konsultacije svog ambasadora iz Ankare nakon Erdoanovih komentara, dok je Parlament Pakistana usvojio u ponedeljak rezoluciju kojom se od vlade traži da povuče ambasadora iz Pariza.

Evropska komisija je upozorila u utorak Tursku da je Erdoanova podrška bojkota francuskih proizvoda vodi dodatnom zastoju u njenom već blokiranom nastojanju da uđe u EU.

"Poziv na bojkot proizvoda bilo koje zemlje članice je u suprotnosti sa duhom tih obaveza i dodatno će udaljiti Tursku od Evropske Unije,” saopštio je jedan od portparola u Briselu.

Turska se prijavila za članstvo u tadašnju Evropsku Ekonomsku Zajednicu 1987. i počela je formalne pristupne pregovore 2005. godine, ali su oni u suštini zamrznuti.

U međuvremenu, Saudijska Arabija, u kojoj se nalazi nekoliko najvećih muslimanskih svetilišta, čini se da je zauzela umereniji pristup uzdržavajući se od poziva na bojkot, prenose svetske agencije.

"Sloboda izražavanja i kultura bi trebalo da budu svetionik poštovanja, tolerancije i mira kojima se odbacuje praksa i postupci koji izazivaju mržnju, nasilje i ekstremizam, što je u suprotnosti sa koegzistencijom," saopštio je u utorak zvaničnik MInistarstva inostranih poslova u Rijadu dodajući da njegova zemlje osuđuje sve terorističke akte, što je očigledna referenca za ubistvo francuskog nastavnika Patija.

Tokom vikenda trgovniski lanci u Kuvajtu, Jordanu i Kataru su sklonili francuske proizvode poput sira i parfema sa polica u svojim radnjama.

Pročitajte i ovo: Posledice bojkota robe iz bliskoistočnih država po francusku ekonomiju